Diyanet Vakfı, kiracılarını icraya verdi, konu Meclis’e taşındı!

Diyanet Vakfı, kiracılarını icraya verdi, konu Meclis’e taşındı!
25 Nisan 2021 09:27

Diyanet Vakfı, uzun süre kepenkleri kapalı kalan kiracılarını icraya verdi. İcralık olan esnaf, Diyanet Vakfı’na defalarca gitmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını söyledi. Esnaf, “Diyanet Vakfı kurumu vicdanları kör ve sağır eden bir edayla bir tutum sergiledi” dedi.

 

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Levent Gök, önergesinde şunları kaydetti: 

 

 

2020 yılının Mart ayı itibariyle ülkemizde görülmeye başlanan Covid-19 salgınının getirdiği koşullar ve alınan önlemler sebebiyle aylarca kepenk kapatmak zorunda kalan esnafımız zor günler geçirmeye devam etmekte, işyerlerini kapatmak zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

 

 

Esnafımızın belini büken giderlerin başında kira maliyetleri gelmekte, salgın süresince verilen kısıtlı kira yardımları yetersiz kalmaktadır. Salgın koşulları ile ağırlaşan ekonomik krizde Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı olan esnafımız da kiralarını ödeyemez hale gelmiş, Diyanet Vakfı kriz içerisinde bulunan kiracılarını icraya vermiştir.

 

 

Konuya ilişkin CİMER’e başvuru yaparak mağduriyetlerini ifade eden esnafa doğrudan Vakfa müracaat etmeleri yönünde bir cevap verilmiş, Diyanet Vakfı kiracılarının başvuru ve taleplerine karşı duyarsız kalmıştır.

 
Manevi değerler temelinde kurulmuş, vergi muafiyeti bulunan ve izin almadan yardım toplayan sayılı kuruluşlardan birisi olan Türkiye Diyanet Vakfı’nın bu zorlu süreçte kiracılarına karşı tutunduğu tutum Vakfın temsil ettiği değerlerin tamamıyla çelişmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. Kiralarını ödeyemedikleri için Türkiye Diyanet Vakfı tarafından icraya verilen esnaflarımızın sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
2. 2020 ve 2021 yıllarında kiralarını ödeyememiş veya eksik ödeme yapmış, Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı olan esnaflarımızın sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
3. Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı konumunda bulunan esnaflarımızın sayısını illerimize göre açıklar mısınız?
4. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından icraya verilen esnaflarımıza Covid-19 salgını süresince verilen kira desteklerini aylık temelde açıklar mısınız?
5. Pandemi süresince kira ödemelerini yapamadığı için icraya verilen esnaflarımızın borçlarının ödenmesi, ertelenmesi veya yapılandırılması amacıyla herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?