Diyanet İşleri Başkanı, Muharrem İnce’yi arayarak Ayasofya’ya davet etti!

Diyanet İşleri Başkanı, Muharrem İnce’yi arayarak Ayasofya’ya davet etti!
23 Temmuz 2020 08:07

Danıştay kararı ile yeniden ibadete açılan Ayasofya’da, 86 yıl sonraki ilk namaz bu cuma kılınacak. İki imam ve dört müezzinin atandığı Ayasofya’daki ilk namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldıracak. Erbaş’ın “Bütün Müslümanlar davetlidir. Ezan zaten davettir” demesine rağmen belli sayıda isimlerin namaza davet edilmesi tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davet organizasyonunun Diyanet İşleri Başkanlığında olduğunu söyledi.

 

 

Üstelik Ali Erbaş “Davet gelirse giderim” diyen CHP’li Muharrem İnce’yi de telefonla arayarak açılışta kılınacak namaz için İnce’yi de davet etti. Odatv’nin edindiği bilgilere göre İnce ise Ali Erbaş’a sitem ederek Erbaş’a “Bir siyasetçi gibi davrandığını” söyleyerek telefonu kapattı. İnce’nin ise Ayasofya’da gidip gitmeyeceğinin net olmadığı aktarıldı.

 

 

Öte yandan Ali Erbaş, tüm CHP’li vekillere davet gönderirken Muharrem İnce’yi arayarak davet etti.

 
Ayrıca Ayasofya’da Normal şartlarda yaklaşık 4 bin kişi namaz kılabilecekken, sosyal mesafe düzeninde en fazla bin kişinin namaz kılmasına imkan verilecek.

 

İbadete açılmasıyla Ayasofya’da kılınacak ilk namaz için beklenen resmi davet Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan geldi. Erbaş, milletvekillerine gönderdiği davetiyede “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilecek Ayasofya-i Kebir Cami Şerif’i açılış programına katılımınızdan onur duyarız” dedi.

 
Davetiyenin ön sayfasında Ayasofya Camisi’nin resmi yer alırken arka sayfasında ise “Allahın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğdu yolu bulanlardan olmaları umulur. Tevbe 9/18” Suresi yazıldı.

 

 

KİMLER DAVET EDİLMEDİ

 

 

24 Temmuz’da Ayasofya’da kılınacak ilk namaz için 2 partiye davetiye gönderilmediği öğrenildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Meclis’te grubu bulunan AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, BBP’yi 24 Temmuz günü Ayasofya’nın ibadete açılışına davet etti ancak HDP ve 2 milletvekili olan TİP ve 1 vekili bulunan DBP’ye davetiye gönderilmediği öğrenildi.

Erbaş’ın vekillere giden davetinde “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilecek Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif’i açılış programına katılımlarınızdan onur duyarız” denildi.

Erbaş davetinde, Tevbe Suresi’ndeki “Allah’ın mescitlerini ancak Allah ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatını veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler iman eder. İşte doğru yolu bulanlardan olmaları umulur” ifadelerine yer verdi.

Diyanet kaynaklarında edinilen bilgiye göre Erbaş’ın bazı isimleri telefonla arayarak davet ettiği öğrenilirken, HDP kaynakları Erbaş’tan telefon ve davetiye gelmediğini belirtti.

Saadet Partisi Genel Bakanı Temel Karamollaoğlu’na da son anda davetiye gitti. Bugün Partinin Eğitim Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Karamollaoğlu, burada kendilerine Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan bir davet gelmediğini açıkladı. İlerleyen saatlerde partiye davet gönderildi.

 

 

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER NE YAPACAK

 

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilk namaz için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i de davet etti.

Kemal Kılıçdaroğu, gelen davete teşekkür etti ancak ibadetin kameralar önünde gerçekleştirilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını ifade ederek katılmayacağını bildirdi.

Korumasının koronavirüse yakalanmasının ardından karantina süreci devam eden Akşaner’in katılıp katılamayacağına doktorlarının karar vereceği, doktorların onay vermesi durumunda Akşener’in de Ayasofya’daki cuma namazına katılacağı belirtildi.

 

 

1

2

3