DİSK Genel Başkanı Beko: Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesi

DİSK Genel Başkanı Beko: Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesi
17 Eylül 2013 13:50

Çanakkale Belediyesi’ni ziyaret eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının yalnızca para olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, bunun aynı zamanda, işçilerin iş güvencesi anlamına geldiğini belirtti.

 

 

Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek’i ziyaret eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bir çok devlet kurumunda taşeron işçi çalıştırılmaya başlandığına dikkat çekti. Bu işçilerin toplam sayısının belediyelerdekilerle 2 milyon 500 bini bulduğunu ifade eden Beko, taşeron işçilerin büyük bir bölümünün sigorta, sendika ve iş güvencesinin bulunmadığını savundu. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun çıkarıldığı günden bu yana Türkiye genelinde kamu iktisadi teşekkülleri ve belediyelerde 11 bine yakın işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Beko, “İş kazaları artık iş cinayetlerine dönüştü. Mutlaka işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerin alınması gerekir. Önümüzdeki süreçte biz insanları, işçi cinayetlerinde kaybetmek istemiyorsak, başta sendikalar olarak bu konuyla ilgili demokratik taleplerimizi mutlaka hükümete bildirmemiz gerekir. Geçen hafta Sayın Bakan ile de yaptığımız görüşmede bunları anlatmıştık. Artık bu cinayetlere ‘Dur’ diyelim. Hükümete, ‘Bunu siz çıkardınız, siz kaldırın’ diyoruz. Bizim ülkemize taşeron sistemi kesinlikle yakışmadı” dedi.

 

Kıdem tazminatının yalnızca para olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Beko, “Kıdem tazminatı aynı zamanda iş yerinde çalışan işçilerin iş güvencesi anlamına geliyor. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun gelecek dönemde kaldırılmaması halinde 5 milyona yakın işçi, 2018 yılında sendikalı bile olsa kesinlikle toplu iş sözleşmesi yapacak sendika bulamayacak. Çünkü hala Türkiye’de iş kolu barajı var. İş yeri barajı ve grev yasakları var” diye konuştu.

 

 

236d1abdc9325d5ec158fc3f0b2ca330

 

916e093f0477fc074691837f733bc863