‘Dışa bağımlı enerji politikaları OSB’lere şalter indirtti’

‘Dışa bağımlı enerji politikaları OSB’lere şalter indirtti’
27 Ocak 2022 10:30

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar Sanayide çarkları durdurma noktasına gelen elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Fotoğraf: AFP

 

 

Bedri Yaşar yaptığı yazılı açıklama ile de 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın; millîleştirme yerine özelleştirme, üretim yerine dışa bağımlı politikaları sebebiyle; 21. Yüzyılda sanayiyi karanlığa mahkûm etmesine tepki gösterdi.

İYİ Parti’li Yaşar; önlem alınmazsa, sanayiye yönelik elektrik kısıtlamalarının şirketleri etkilediği kadar; yakın zamanda vatandaşın yaşantısına da sekteye uğratacağını belirtti.

Kesintiler Meskenlere Sirayet Edecek mi?

İktidarın doğru planlama yapmamasını eleştiren Bedri Yaşar; yaşanan tüm bu sürecin “battaniye altına girip ısının, kombiyi yakmazsanız faturada tasarruf edersiniz” diyerek önerilerde bulunan bir iktidar anlayışında kaçınılmaz son olduğunu söyledi.

Enerji sektöründe milli politikalarımızın acilen devreye sokulması gerektiğini belirten Bedri Yaşar; “Bu kadar dışa bağımlı olup; bu kadar plansız ve öngörüsüz bir yönetimde umut ediyoruz ki bu süreç sadece 3 günle sınırlı kalır; kesintiler meskenlere sirayet etmez. “dedi.

 

 

Samsun da elektrik kesintilerinden muzdarip

 

 

Kendi seçim ili olan Samsun’dan örnek veren Bedri Yaşar; Yedaş’ın elektrik kesintileri nedeniyle Samsunluların da çileden çıkma noktasına geldiğini söyledi.

İhracat, tekstil, otomotiv sektöründe üretim bantlar durdu, tezgahlar sustu.

Yaşanan kesintilerin üretim bantlarını ve tekstil tezgâhlarını vurduğunu söyleyen İYİ Parti’li Yaşar; İran tarafından açıklanan gaz kesintisi kararının her zaman yaşanabileceğini; ancak bu durumun göz ardı edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

 

 

OSB’lerde durum tespiti yapılmalıdır

 

 

Elektrik kesintileri ile OSB’lerde üretim kayıplarının yaşandığını; bu durumun fabrikalarda büyük kayıplara neden olduğunu belirten Bedri Yaşar, verdiği soru önergesinde tüm bu yaşananların tespit edilerek ortaya konabilmesi için, Enerji Bakanı Sayın Fatih Sönmez’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

 

 

1- Sanayide çarkları durduracak düzeyde yaşanan elektrik ve doğalgaz sıkıntısının tekrar etmemesi adına Bakanlığınız bünyesinde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

2- Sanayide yaşanan kesintinin meskenlerde yaşanma ihtimali var mıdır? Buna yönelik ne gibi tedbirler alınmaktadır?

3- Konuya ilişkin son dakika açıklama yapılması nedeniyle OSB’lerde yaratılan zarar tahmini olarak tespit edilebilmiş midir? Edilmişse bu tutar ne kadardır?

4- OSB’lerin yaşadığı zararın karşılanmasına yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Bakanlığınız nezdinde ortak bir çalışma başlatılacak mıdır?

5- Mevcut depolarımızda bulunan gaz miktarı ne kadardır?

6- Mevcut depolarımızda bulunan gaz miktarı son 1 yılda ay bazında ne kadar stok yapılmış ve bunun ne kadarı kullanılmıştır?

7- Sakarya Gaz Sahasının toplam rezervi 540 milyar m3 e ulaştığı belirtilmiştir. Bu gaz ne zaman kullanılmaya başlanacaktır?

8- TEİAŞ’ın yazılı açıklama yapmamasının gerekçesi nedir?

9- Kamuda esas olan yazılı bildirim kuralını yerine getirmeyen TEİAŞ yöneticileri için herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise buna ilişkin bir uygulama yapılacak mıdır?

10- İleride yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı Bakanlığınız nezdinde bir planlama yapılmış mıdır?