Devlette ‘arz ederim’ krizi

Devlette ‘arz ederim’ krizi
22 Eylül 2013 10:05

İlçe Seçim Kurulu, “rica olunur” diye yazınca, kaymakam küplere bindi, yazıyı iade etti. Kavga çıktı, Ankara “durun siz eşitsiniz, arz edebilirsiniz” diye ayırdı.

 

Eskişehir’deki Mihalıççık İlçesi Seçim Kurulu, araç temini için başvurduğu Kaymakamlığa verdiği dilekçeye “rica olunur” yazınca iki kurum arasında kavga çıktı. Kaymakam, kızdı ve yazıyı iade etti. Seçim Kurulu bu kez “arz ve rica ederim” diyerek talebini tekrarladı. Kaymakam yazıyı ikinci kez iade edince, konu Ankara’daki Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşındı. YSK, kavgayı şu kararla sonuçlandırdı: “Her ikiniz de yazışmalarınızda ‘arz ederim’ diyeceksiniz.”

 

RİCA OLUNUR ARAÇ GÖNDER

 

Bürokrasideki bu ilginç arz-rica atışması, Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu’nun 2010 anayasa değişikliği referandumu dâhil yasal saklama süresi dolan tutanakları, Eskişehir’deki Devlet Malzeme Ofisi’ne teslimi için 27 Ağustos 2013’te Mihalıççık Kaymakamlığı’ndan araç talebinde bulunduğu sırada yaşandı. Ancak Kaymakamlık, talep yazısının “rica olunur” cümlesiyle bittiğini, bunun resmî yazışma kurallarına uymadığını sözlü olarak açıklayıp yazıyı işleme koymadı. Bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu, talep yazısını bu kez “arz ve rica olunur” şeklinde düzelterek yeniden gönderdi.

 

Ancak Mihalıççık Kaymakamı, ikinci yazıyı da kabul etmedi. Seçim Kurulu’ndan gelen yazının üzerine el yazısıyla “Yüksek Seçim Kurulu’nun bir mahkeme veya yargı organı olmadığı, Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın da bir ilçe teşkilatı olduğu ve bu nedenle ‘arz ve rica olunur’ hitabını içeren cümlenin de yazışma kurallarına uymadığı” notunu yazan Kaymakamlık, yazıyı ikinci kez geri çevirdi.

 

ÜSTE “ARZ”, ALTA “RİCA”

 

İlçe Seçim Kurulu, bunun üzerine Ankara’daki YSK’ya başvurdu. Geçmişte hem “arz olunur” hem “rica olunur” şeklinde yazışmalar yapılırken sorun yaşanmadığına dikkat çeken Kurul, Kaymakamlık ile yazışma kuralının ne olduğu konusunda görüş istedi. 2004 tarihli “Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümlerine işaret eden YSK, bu yönetmeliğin 15/son fıkrasında “Alt makama yazılan yazılar, ‘Rica ederim’, üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar ‘Arz ederim’, üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar ‘Arz ve rica ederim’ biçiminde bitirilir” şeklinde düzenleme yapıldığını belirtti.

 

Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Mihalıççık Kaymakamlığı arasındaki seçim işlerinin yürütülmesiyle ilgili yazışmalar hakkındaki kararını veren YSK, şu ifadeleri kullandı: “Yönetmeliğin 15/son fıkrası uyarınca karşılıklı arz edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilmesine.”

 

ÜLKE GENELİNDE

 

YSK; ülke genelinde uygulama birliği sağlanması için bu görüş yazısının bir örneğinin İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine ve kurumun iş ve dış portallarına konmasına da ayrıca karar verdi.