Devlet tazminatı geri istiyor

Devlet tazminatı geri istiyor
15 Eylül 2013 11:15

Cezaevi operasyonunda kolu kopan Saçılık’tan yıkılan duvarın parası da istendi.

 

 

Burdur Cezaevi’nde tutuklu kaldığı sırada yapılan operasyonda kolu kopan Veli Saçılık’tan devlet dozerin yıktığı duvarın parasını istedi. Bir süre önce de Saçılık, devletten aldığı tazminatı faizi ile geri ödemeye mahkûm edilmişti.

 

Cezaevine girdiğinde 18 yaşındaydı, üç ay sonra tahliye oldu. Dört yıl süren davanın ardından 1999 yılında 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Altı ay kadar Ulucanlar Cezaevi’nde kaldıktan sonra Burdur Cezaevi’ne nakledildi. 19 Aralık 2000 günü birçok cezaevinde aynı zamanda yapılan Tufan Operasyonu sırasında kaldığı koğuşun duvarını dozerle yıktılar.

 

61 tutukluya karşı 415 asker ve yüz civarında gardiyanın katıldığı operasyonda dozerin kepçesi, koğuşta bulunan Saçılık’ın sağ kolunu kopardı. Kopan kolunu arkadaşları molozların arasında buldu. Saçılık kopan sağ kolunu diğer eli ile tuttu ve askerler tarafından koğuştan çıkartıldı. Burdur Devlet Hastanesi’nden önce Isparta’ya, ardından Antalya’ya sevk edildi. Saçılık’ın yolda kaybolan kolu birkaç gün sonra çöplükte köpeklerin ağzında bulundu.

 

Devlet tazminatı geri istedi

 

Sağ kolunu kaybeden Saçılık hukuk mücadelesine başladı. Aldığı hapis cezasını tamamlamasına 5 ay kala yapılan AB uyum yasaları değişikliği ile işlediği suç artık suç sayılmıyordu. Mahkemeye başvurdu, beraat kararı verildi ve tahliye oldu. Kolunun kopmasıyla ilgili açtığı davada 100 bin lira maddi, 50 bin lira manevi tazminat kazandı. Artık sağ kolu için protez kullanmaya başlamıştı. Cezaevi sorumluları ve askerler hakkında yaptığı şikâyetten sonuç çıkmayınca AİHM’nin yolunu tuttu. AİHM, 5 Temmuz 2011 tarihinde, “devletin işkenceyi araştırmadığını, savcının işkenceyi ortaya çıkarmak yönünde değil saklama ve soruşturmayı kapatma yönünde davrandığı” gerekçesiyle devleti tazminata mahkûm etti.

 

Saçılık’a yapılan tazminat ödemesi Danıştay’ın kararı ile geri istendi. 13 yıl süren davanın ardından Danıştay yasal faizi ile birlikte Saçılık’ın 700 bin lira ödemesine karar verdi. Parayı ödemesinin mümkün olmadığını ifade eden Saçılık, “Önümüzdeki günlerde haciz için geleceklermiş. O parayı ödemem mümkün değil. Ama onlar kolumu geri versin, ben de bana verdiklerini geri vereyim” diyor. Cezaevi yönetimine karşı “isyan” ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları dava zamanaşımı nedeniyle düşen Saçılık, davaları UYAP üzerinden takip ediyor.

 

Geçen günlerde hakkında açılan yeni bir dava olduğunu fark etmiş. 2001 yılında açılan dava uzun süredir beklemede kalmış, Danıştay’ın kararı ile birlikte yeniden dava yürümeye başlamış. Maliye Bakanlığı Veli Saçılık’ın da aralarında bulunduğu 61 tutukludan, operasyon sırasında dozerin yıktığı duvarın parasını istiyor.

 

Saçılık, “Sanırım isyan ile ilgili davanın sonuçlanmasını beklemişler ama o zamanaşımından düşünce beklemişler. Henüz tebligat yapılmadı ama duruşma 12 Kasım 2013’te, Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecekmiş. Maliye Bakanlığı’da 31 bin lira için dava açmış, faizi ve avukat masrafları ile 200 bin lirayı buluyormuş.

AİHM’de davayı kazanmama rağmen bunu yapıyorlar. 3. yargı paketinde AİHM kararlarının üst karar sayılacağı belirtilmesine rağmen bana uygulamıyorlar” diyor.

 

‘TOMA’nın su parasını da isterler’

 

İçişleri Bakanlığı ile davalı olan Veli Saçılık, Burdur’da yine İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus Müdürlüğü’nde çalışıyor. Memur olduğunu ifade eden Saçılık, devletin istediği paraları ödemesinin mümkün olmadığını belirtirken duygularını “Hem kolumu kopardılar hem de hâlâ benden para istiyorlar” sözleriyle dile getiriyor.

 

Saçılık, yaşadıklarını sosyal paylaşım ağı Twitter’da ise “Bunlar yakında Toma’nın sıktığı suyun parasını da bizden ister” mesajıyla dile getirdi.

 

 

Cumhuriyet