‘Devlet özel şirket gibi yönetilemez! Yangın söndürme uçaklarını kiralamak için ne kadar ödendi?’

‘Devlet özel şirket gibi yönetilemez! Yangın söndürme uçaklarını kiralamak için ne kadar ödendi?’
7 Ağustos 2021 07:54

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy kiralanan uçakları Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’a sordu.

 
Türkiye’de 28 Temmuz’da 35 farklı ilde orman yangını çıkmıştır. Çıkan yangınlarda toplamda 8 kişi, binlerce hayvan ve canlı yaşamını yitirmiştir. Orman ve tarım arazileri ile bölgedeki sera alanları küle dönmüştür. Yangınlar nedeniyle çok sayıda köy yanmış ve yangının tehdit ettiği köy ve diğer yerleşim yerleri tahliye edilmiştir.

 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yaptığı basın toplantısında Ukrayna’dan 4 helikopter, Azerbaycan’dan 1 uçak kiralandığının açıklandığını belirten Ersoy; yine özel bir şirketin İsrail’den uçak kiraladığının açıklandığını dile getirdi.

 
Orman Genel Müdürlüğü orman yangınları için ayrılan bütçeyi kullanmamış

 
Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınları için ayrılan 193 milyonluk payın ilk 6 ayda sadece % 1.75’ine denk gelen 3.4 milyon TL’sini kullandığının ortaya çıktığını ifade eden Ersoy; kamu kaynaklarının kamu yararına kullanılmadığını belirtti.

 
Özel şirket mantığıyla devlet yönetilemez

 
Türkiye’nin envanterinde uçak bulunmaması ve yangın riskine karşı önlem alınmaması sonucu insanlar hayatını kaybettiğini belirten Ersoy; Milas’ta günlerdir devam eden yangınların termik santrale ulaşmaması için çağrılar yapılmasına rağmen toplum sağlığının hiçe sayıldığını ve yangının santrale ulaşmasının önüne geçilmediğini ifade etmiştir. Ersoy; devlet envanterinde bulunmayan ekipmanların ve devletin özel şirket mantığı ile yönetilmesine yönelik ısrarın yangınlarda oluşan zararın katlanmasına sebep olduğunu ifade etti.

 
Ersoy, Bakan Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

 
1. Devlet envanterinde yangın söndürme uçağının bulunmamasının sebebi nedir?
2. Ukrayna’dan bir özel şirketten kiralanan uçaklar için yapılan ödeme ne kadardır?
3. Yangın söndürme uçağı kiralanması için Ukrayna’da hangi şirket ile anlaşma yapılmıştır?
4. İsrail’den yangın söndürme uçağını hangi şirket kiralamıştır?
5. İsrail’den kiralanan yangın söndürme uçağı için yapılan ödeme ne kadardır?
6. Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları için ayrılan 193 milyonluk payın ilk 6 ayda sadece yüzde 1.75’ine denk gelen 3.4 milyon TL’sini kullandığı ortaya çıkmıştır. Orman Genel Müdürlüğü orman yangınları için ayrılan bütçesi ile devlet envanterine yangın söndürme uçağını neden almamıştır?