Destanı burada yazdılar

Destanı burada yazdılar
24 Ağustos 2013 09:38

Çanakkale Kara Savaşları’nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, bitki örtüsünün üzerini kapattığı, Cesarettepe mevkiindeki orijinal siperler 98 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.

 

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü hazırlıkları kapsamında, Çanakkale Kara Savaşları’nın yapıldığı bölgede çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca planlanan ve onaylanan çalışmalar çerçevesinde, Cesarettepe mevkiinde hem Mehmetçiğin hem de Anzak askerlerinin anılarıyla dolu orijinal siperler gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

 

ASKERİ BÖLGE OLARAK MUHAFAZA EDİLMİŞTİ

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3’üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, muharebeler sonrasında İngiliz ve Anzak birliklerinin askeri mühimmatları bölgede kaldığı için alanın 1955 yılına kadar askeri yasak bölge olarak muhafaza edildiğini dile getirdi. Erdoğan, daha sonra ziyarete açılan bölgenin askeri disiplin altında günümüze kadar en orijinal haliyle ulaşmış, en güzel korunabilmiş muharebe alanlarından birisi olduğunu belirtti.

İsrafil Erdoğan, Cesarettepe mevkiinde 98 yıl önce zaman zaman Mehmetçiğin, zaman zaman da Anzak askerlerinin eline geçen siperlerin makilik bitki örtüsü sayesinde doğal olarak korunduğunu ve orijinal olarak günümüze kadar ulaştığını kaydetti.

Siperleri gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlattıklarına değinen 3’üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, “Amacımız, bölgeye gelen insanların burada bir siper olduğunun farkına varabilmelerini sağlamak. Teknik ekibimiz gerekli ön hazırlıkları tamamladı ve uygulamaya başladı. Birçok siperi gün yüzüne çıkardı. İnsanlar, buraları ziyaret ederken savaş alanının ve siperlerin günümüze kadar bozulmadan ulaşmış orijinal halini görecek ve savaşı daha iyi anlayabilecek” dedi.