Ders var, aşı yok!

Ders var, aşı yok!
12 Mart 2021 10:52

Türkiye’de “kademeli normalleşme” adımları kapsamında tüm ilkokullar ile 8. ve 12. sınıflarda seyreltilmiş yüz yüze eğitim sürerken, liselerde 8 Mart’ta başlayan yüz yüze sınavlar üç hafta süreyle devam edecek. Ancak eğitimde normalleşme adımları atılırken yeni sevkiyat olmadığı için öğretmen aşılamasının durmuş olması ve artan vaka sayısı endişeleri artırmış durumda.

 

 

EĞİTİM SEN: KAYGIMIZ ORTAOKULLAR VE LİSELER

 

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Türkiye’de 1 milyon 200 bin civarında öğretmen bulunduğunu belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, şu ana kadar yapılan 80 bin aşılamanın çok düşük bir rakam olduğunu söyledi. Köy okullarının yüz yüze eğitime geçtiği 15 Şubat-5 Mart tarihleri arasında 25 öğretmende korona virüsü tespit edildiğine dikkat çeken Kurul, öğretmen aşılamasının bir an önce tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı. Yüz yüze eğitime geçilirken toplu, denetimsiz bir açılmanın söz konusu olduğunu ifade eden Kurul, “Okulları önceleyerek diğer alanlarda aşamalı bir açılıma gidilmeliydi. Diğer alanların açılmasından dolayı vakaların artması ister istemez eğitim alanını da etkiliyor. Bizler, okul öncesi eğitim kurumlarının, ilkokulların ve köy okullarının seyreltilerek açık tutulmasının çocukların bilişsel ve duygusal gelişimi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ortaokul ve liseler için de önlemlerin alınarak okulların eylül ayında açılmasını önermiştik. Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısına kadar bu seviye okulların açılması gündemde değildi, birden bire açıldı. Bu bile önlemler tam olarak alınmadan okulların açıldığı anlamına gelir ki kaygımız da bundan. Bir de liselerde yüz yüze sınavlar yapılıyor. Kalabalık sınıflar, kalabalık okullar açısından bir planlama yapılmadıysa bu alanlarda bulaş riski oluşabilir” dedi.

 

 

SAMSUN’DA AŞILAMA DURDU, VAKALAR ARTIYOR

 

 

İllere göre Covid-19 vakalarını gösteren risk haritasında ‘yüksek riskli’ olarak kabul edilen Karadeniz bölgesinde köy okullarında görev yapan bir kesim hariç öğretmen aşılamaları yapılmadı. Örgün eğitimdeki öğretmenlerin çoğuna henüz randevu bile çıkmazken, öğretmenler bir an önce aşı tedarikinin sağlanması gerektiğini, bu durumda risk altında olduklarını söyledi.

 

 

Vaka sayılarının giderek arttığı Samsun’da Eğitim-Sen Şube başkanlığı yapan Arzu Topaloğlu, şu anda köy öğretmenlerinin bazıları hariç öğretmen aşılamalarının durduğunu kaydetti. Örgün eğitimde çalışan öğretmenlerin sık sık sisteme girerek aşı hakkını kontrol ettiğini ancak “aşıda öncelikli grup olmadıkları” ifadesi ile karşılaştıklarını belirten Topaloğlu, “Bu süreçte ben de yüz yüze eğitime başlamış gruptayım. Mesela şu anda benim okulumda 2 öğretmen pozitif çıktı ve 7 temaslımız var. Buna rağmen eğitim-öğretim devam ediyor. Samsun merkezdeki çoğu okulda vakalar çıkıyor. Bu yüzden kaygı yüksek. Yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanmadığı bir süreçte sınavların oluşturduğu hareketlilik de çok ciddi şekilde gözleniyor. Samsun, zaten yüksek riskli şehir olarak eğitime başladı ve şu anda bu sayı daha da arttı” diye konuştu.