Dereleri beton kanallara alma projesine tepki! ‘Taşkınların artmasına neden olacak’

Dereleri beton kanallara alma projesine tepki! ‘Taşkınların artmasına neden olacak’
23 Ağustos 2021 07:36

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Artvin’in Arhavi ilçesinde derelerinin beton kanala alınması ihalesinin yapılmasının ardından Arhavi halkı harekete geçti.

 

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre derelerin beton kanallara alınmasına karşı çıkan Arhavi Doğa Koruma Platformu ile Arhavi, Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği dere ıslahları ve seller hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Arhavi Gösteri Merkezi’nde (AGM) gerçekleşen, moderatörlüğünü Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Erdoğan Güler’in yaptığı toplantının katılımcı panelistleri Sezer Çakmak, Hasan Sıtkı Özkazanç, Ahmet Alçiçek, Sevinç Alçiçek, Akif Uyanık, Nazlı Demet Uyanık, Hazım Kurtoğlu, Sami Fitoz oldu.

Toplantıya çok sayıda Arhavilinin yanı sıra, STK ve meslek kuruluşu temsilcileri ile bazı siyasi parti temsilcileri, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu, Arhavi Belediye Başkanı Vasfı Kurdoğlu, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı ile Rize ve Hopa’dan yaşam savunucuları katıldı.

Konuşmacılar, geçen ay yağan yoğun yağmurların ardından derelerin taşmasına neden olan şeyin dere yataklarına yapılan hatalı müdahaleler ve dere yataklarındaki yanlış yapılaşmaların yanı sıra HES ve taş ocakları yapımı esnasında derelerin molozlarla doldurulması olduğunu belirtti.

 

 

DSİ Tarafından 5 Temmuz’da yapılan, beton kanallara alınmasına dair ihale ve projede birçok olumsuzluklar tespit ettiklerini dile getiren konuşmacılar, şunları söyledi:

 

 

VADİLER VE DERELER HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA KORUNMALI: “Bu proje yöre halk tarafından kesinlikle kabul görmemektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünya ile ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesidir. Bu nedenle vadiler ve dereler her zamankinden daha fazla korunması ve kollanması gereken alanlardır. Birçok bölgede olduğu gibi Arhavi’de vadiler, HES’ler, taş ocakları, konkasör tesisleri ile paramparça edilmiştir. Yüzme, piknik alanları ve dere kenarları herkes için çok önemli alanlardır. Arhavi Merkez’den köylere kadar önemli bir bölümünü de içine alacak şekildeki yapılan doğa tahribatı sonucu alanlar kullanılamaz hale getirilmiştir. Vatandaşların kullandığı alanlar daraltılmış bir haldedir.”

 

 

YENİ BİR BELA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ: Dere taşkınları adı altında DSİ tarafından derelerimiz beton kanallara hapsedilecek. Bu da DSİ’nin başımıza açtığı yeni bir bela ile karşı karşıya kaldığımızın açık bir göstergesidir. Bu bela Çifteköprü’den başlayıp Mençuna Köprüsü’ne kadar olan bölüm her iki taraftan da taş duvarla tahkim edilerek, dere kanal haline getirilmeye çalışılacak ve böylece sözde taşkınlar önlenmiş olacak. Bu açıkça bir yalandır. Biz bunun gerçek olmayacağını son yağan yağmurlarda bir kez daha pratik olarak gördük ve yaşadık.”

 

 

DERELER TAHRİP EDİLECEK VE YOK OLACAK: Yine aynı şekilde Pilarget Vadisi’nde ulu kentten başlayarak, Balıklı tarihi camiye kadar olan bölüm her iki taraftan da beton duvarla birlikte adeta tabut haline getirilmektedir. İnsanların topraklarının ve evlerinin korunmasından yanayız. Bunun içinde bu bölgelerde küçük müdahalelerle bunun gerçekleştirilebileceğini düşünüyoruz. Bu vadilerimizin bütünüyle bir kanal haline getirmenin hem milli kaynakları israf hem de doğaya son derece zararlı imalatlar olduğunu düşünüyoruz. 5 Temmuz’da yapılan ihale ve proje de bunu gösteriyor. Çifteköprü ve Pilarget Vadisi’nde korunmaz bir şekilde derelerin tahrip edileceği yok olacağı bir gerçektir.

 

 

 

DERLERİ BETON İÇİN ALMAK ARHAVİ’NİN YOK OLMASINA İZİN VERMEKTİR: “Burada yapılması gereken çözüm odaklı tek iş, bilim ve akıl ile sorunlara yaklaşmak olmalıdır. Bilim insanlarının söylediklerinin ne derece önemli olduğu gerçeğini görmemezlikten gelmek yaşanacak olumsuz olaylara davetiye çıkarmak demektir. Derelerin beton içine alınması bir katliama davetiye çıkarılması Arhavi’nin yok olmasına izin vermek demektir.”

 

 

SUYUMUZU KORUMA ALTINA ALMALIYIZ: “Derelerin beton kanallara alınması içme suyumuzun azalmasına ve kalitesinin ise düşmesine neden olacak ayrıca suyumuzu pahalı içmek zorunda kalacağız. İçme suyu alanlarımızı koruma alanları haline getirmemiz lazım. Suyumuzu korumlayız çünkü suyumuz yoksa tarım alanlarımız da yok yaşamımız da yok demektir.”

 

 

‘BETON KANALLAR TAŞKINLARIN ARTMASINA NEDEN OLACAK’
Pilarget halkı projeye tepki göstererek, beton kanalların sel ve taşkınları önlemediğini aksine bu kanalların taşkınları daha da artıracağını belirterek yapılan ihalenin iptal edilmesini istiyor.

Arhavi, Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Fazlı Zoroğlu, ise daha önce yaptığı açıklamada DSİ tarafından yapılan ihale ile Pilarget havzasına 5 kilometrenin üstünde dere güzergahında beton kanal uygulaması yapılacağını, bunun yeniden yağacak yoğun yağmurlar sonrası bir felakete yol açacağını söyledi.