‘Dere yatağı değiştiriliyor, zeytinlikler su altına kalacak’

‘Dere yatağı değiştiriliyor, zeytinlikler su altına kalacak’
7 Ekim 2021 11:57

Milas Akbelen’de dün gece, iş makineleri Işıkdere’nin altından akan Kocaçay’ın yatağını değiştirmek çalışma yapmaya başladı. İkizköylüler ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını hatırlatarak çalışmaların hukuksuz olduğunu belirtti.

 

 

Milas İkizköy’deki, Akbelen ormanında 740 dönüm orman kesilerek termik santral için linyit madeni yapılmak isteniyor. Ormanı kestirmek istemeyen köylülerin, Muğla İdare Mahkemesinde açtığı, orman kesimi ile Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak karara rağmen YK Enerji pek çok işçileri ormana göndererek farklı gerekçelerle kesim yapmaya çalıştı.

 

 

‘DERE YATAĞI DEĞİŞTİRİLİYOR ZEYTİNLİKLER SU ALTINDA KALACAK’
Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre İkizköy Çevre Komitesi gönüllüsü Deniz Gümüşel’in aktardığına göre iş makineleri gece boyu bölgede çalışma yaptı. İkizköylüler de, YK Enerji’nin hukuksuz bir şekilde maden sahasını genişletmeye devam ettiğini söyledi. Gümüşel, bölgede yapılan çalışmayı şöyle anlattı: “Muğla 3. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirket, bu sefer de Işıkdere’nin altından akan Kocaçay’ın yatağını değiştirmeye, köyün henüz kesilmemiş son zeytinliklerini de su altında bırakacak şekilde bir kanal yapmaya girişti.”

 

 

‘MADEN FAALİYETLERİ İÇİN DERE YATAĞIYLA OYNANIYOR’
Dere yatağının yönünün değiştirilmesindeki amacın, çayın yatağına ulaşmış maden çıkarma faaliyetini etkileyecek olduğunu söyleyen Gümüşel, “Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor. Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, yürütmeyi durdurma kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor” diye konuştu. Fakat 9 Ağustos tarihli Muğla İdare Mahkemesinin kararı ile 86541 no.’lu işletme ruhsatı alanında maden işletme faaliyetleri ve kömür taşıma bandı inşaatı mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durduruldu.

İkizköylüler, Muğla Valiliğin’den bir an önce mahkeme kararının uygulanmasını istiyor, aksi halde geri dönüşü olmayacak zararlardan valiliğin sorumlu olacağını belirtiyor.

 

 

Öte yandan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş,’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

Bilgilendirme Notu

Son birkaç gündür basına yansıyan ve Muğla İkizköy’de “yürütmeyi durdurma kararları”nın aksine YK Enerji’nin çalışmalarına devam ettiği iddiaları doğruyu yansıtmamaktadır. Bahse konu Yürütmeyi durdurma kararı devam eden maden faaliyetini kapsamamaktadır.

6 Ekim 2021 tarihinde Işıkdere ocak faaliyet sahasının hemen önünde, Kocamandere’nin yatağında, muhtemel sel taşkını önlemi olarak yapılan dere yatağı temizleme çalışması esnasında, kendilerinin İkizköy Çevre Komitesi’nden olduklarını iddia eden bir grup, iş makinelerinin çalışma alanına girerek engel olmuştur.

Konu Milas İlçe Jandarma Asayiş’e bildirilmiş olup, yapılan işlem adli bir işlem olmadığından sadece sahada durum tespiti yapılmıştır.

Bölgenin YK Enerji’nin kullanımında izinli bir alan olduğunu, bahsi geçen haberlerde söz edilen bant konveyör proje alanı ve güzergahıyla ilgisi olmadığını eklemek isteriz. Bölgenin iklimi ve coğrafi yapısı gereği bu dönemde gerçekleşen ve gerçekleşecek yağışların olası bir risk yaratmaması adına yapılan bu çalışmalar, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yaptığı plan çerçevesinde yürütülmektedir. Yapılan çalışma maden ruhsat alanında bulunan Kocamandere’nin DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü onayı ile ıslahı amacını taşımaktadır.

Üstelik yapılan çalışma, güzergah değişikliğinden ziyade, taşkın önleme amaçlı bir hazırlık faaliyetidir. Güvenlik amaçlı sürdürülen bu çalışma ile dere yatağının yönünün değiştirilmesi ve suyun kesintiye uğraması söz konusu dahi değildir.

Bölgede yapılan tüm çalışmaların kontrollü bir şekilde, hukuka uygun ve bölge halkının zarar görmemesi adına büyük bir titizlikle yürütüldüğünü kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş,