Depremzedelerden kira yardımını geri istediler!

Depremzedelerden kira yardımını geri istediler!
26 Şubat 2022 10:23

İzmir’de yaklaşık 90 depremzedeye, kira yardımının sehven ödendiği, iki gün içinde parayı iade etmezlerse haklarında yasal işlem başlatılacağı bildirildi.

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından yıkılan binaların yerine TOKİ, depremzedelere para karşılığı konut yaptı. 7 proje alanındaki konutlar depremzedelere kurayla teslim edildi.

Evlerini teslim alan depremzedeler, teslim tarihi üzerinden 1 ay geçmesine rağmen evlerdeki kusurlar sebebiyle taşınamadı. Depremzedelere şubat ayında ödenmesi gereken 1150 TL’lik kira yardımı ise verilmedi. Yaklaşık 90 depremzedeye verilen kira yardımının ise geri istendiği öğrenildi.

 

 

BAKANLIKTAN ‘YASAL İŞLEM’ TEHDİDİ

 

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından depremzedelere gönderilen tebligatta, kendilerine yatırılan kira yardımının iki gün içinde geri iade edilmesi gerektiği, edilmediği takdirde yasal işlem başlatılacağı bildirildi. Tebligatta, şu ifadeler yer aldı:

“Riskli alan ilan edilen 2’nci proje alanında bulunan daireler hak sahiplerine Ocak 2022 döneminde teslim edilmiştir. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından yapılan kira yardımı ödemeleri, bahse konu alanda bulunan hak sahiplerine Ocak 2022 itibariyle kesilmiştir. Şubat 2022 döneminde bazı hak sahiplerine sehven ödeme yapıldığı anlaşılmış olup, fazla ödenen 1 aylık kira yardımı ödemesinin Bakanlığımız Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına iade edilmesi gerekmektedir.”

 

 

HER DAİREDE EN AZ 20 KUSUR

 

 

Proje alanında hak sahibi olan ve kira yardımı geri istenen bir depremzede yaşananları şöyle anlattı:

“31 Ocak itibariyle bize evlerimiz geçici kabulle teslim edildi ve dairelere girip eksikleri müteahhit firmaya bildirmemiz istendi. Her dairede en az 20 tane kusur veya eksik var. Binanın genelinde elektrik bile henüz yok. Bize anahtarları teslim etmelerinin üzerinden neredeyse 1 ay geçti ama hâlâ hiçbir eksik tamamlanmadığı gibi bir de evleri teslim aldığımız gerekçesiyle kira yardımımızı kestiler. Bu parayı yatırdıkları kişilerden de geri istediler.”

Ödenen kira yardımının miktarı çok olmasa da birçok insanın her ay gelecek olan bu yardımı beklediğini belirten depremzede, “Hatta çoğu yatırılan bu yardımı harcadı bile. Şimdi nasıl geri ödeyeceklerini düşünüyorlar. Hem evlerimizde oturamıyoruz hem de almamız gereken kira yardımını kesiyorlar” diye konuştu.