Depremzede esnaf yeni dükkanlara isyan etti: Başka araziyi vermişler

Depremzede esnaf yeni dükkanlara isyan etti: Başka araziyi vermişler
10 Ekim 2022 18:35

Elazığ’da 2020 yılının ocak ayında meydana gelen 6,8’lik depremin ardından ağır hasar alan dükkanlar ve evler boşaltıldı. Mustafa Paşa Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi’ndeki esnaf, bir seneyi aşkın süredir cadde üzerinde bulunan dükkânlarına kavuşmayı bekliyordu. Esnaf için TOKİ tarafından 24 Temmuz’da kura çekimi yapıldı. Ancak dükkan sahiplerinden bazıları bu kuradan memnun kalmadı.

 

 

Gazete Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberine göre; kura çekiminde kimi esnafa eski dükkânlarından 200 metre uzaklıkta dükkân çıktı. Bazı dükkânların da henüz inşaat aşamasında olması tepki çekti.

 

 

‘Kaderinize razı olun’

 
Esnaf Cihat Canpolat, kura sonrası kendisine çıkan dükkânın işlek bir alanda olmadığını, eski iş yerine nazaran daha ucuz ve işlevsiz bir dükkan verildiğini söyledi. AKP Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’a derdini anlattığını ama, “Kaderinize razı olun” yanıtı aldığını belirtti.

 

 

‘Eski dükkanım milyonluktu’

 
Tek isteklerinin kendilerine ait dükkânlarına yerleşmek olduğunu ifade eden Canpolat, “Devletimiz bizim olan dükkânı başka vatandaşlara teslim etmiş. Bize de cephesi olmayan bir sokakta dükkân verilmiş. Benim eski dükkânımın ve arsamın olduğu yer milyonluk bir alandı. Fakat şimdi bana hem kendi yerimden daha ucuz hem de işlevsiz bir dükkân veriliyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Burada büyük bir haksızlık var” diye konuştu.

 

 

‘Devletimize inandık ama sonuç ortada’

 
Bir diğer esnaf Erhan Canpolat ise Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanı Murat Kurum’un Elazığ ziyaretinde yanlarına geldiğini ve ‘rahat olmalarını, kendilerine aynı yerde yeni dükkân vereceklerini’ söylediğini ifade etti. Kura çekimini kabul etmeyen Canpolat, “Aylarca kura çekimini bekledik ama sonuçları görünce şoka uğradık. Bizlere kuytu köşe bir yerde, kör noktada dükkân verdiler. Bakan Kurum bizlere ‘Dükkânlarınızı yıkıp sizlere burada yeni dükkân vereceğiz. Sizi yeni dükkân sahibi yapacağız’ demişti. Hatta ‘Hiç korkmayın, merak etmeyin, rahat olun’ diyordu. Bizler de devletimize inandık ve güvendik fakat sonuç ortada” ifadelerini kullandı.

 

‘Bakanımıza güvenip dükkânımı yıktırdım’

 
Bakan Kurum’un sözü ile dükkânını yıktırdığını söyleyen Mikail Ercan ise, “Bakanımız iş yerimize geldi ve ‘Buralar hasarlı, yıkıp yenisini yapalım’ dedi. Ben de bakanımıza güvenip dükkânımı yıktırdım. Kura sonuçlarına bir baktım ki, bana 200 metre aşağıda, yeni yapılan bir pasajda dükkân verilmiş. Benim eski dükkanımın yeri ile buranın hiç alakası yok. Niye böyle oldu bilmiyoruz. Ne yapayım ben burada dükkânı? Eski yerimde dükkanımı istiyorum” dedi.

 

 

‘Bize çok büyük zarar verdiler’

 
AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un yeni yapılacak dükkanların eskilerine göre yaklaşık beş metre uzakta olabileceğini söylediğini aktaran Ercan, “Deprem Allah’tan geldi fakat bize en büyük depremi bunlar yaşattı. Eski dükkanımı satsaydım, bana 2 milyon lira verirlerdi. Verdikleri yerdeki dükkân en fazla 300 bin lira eder. Bize çok büyük zarar verdiler. Böyle haksızlık olur mu, bizim suçumuz ne?‘’ diye konuştu.