Denizli Leodikya Antik Kenti'nde dev sütunlar bulundu

Denizli Leodikya Antik Kenti'nde dev sütunlar bulundu
8 Ağustos 2013 08:48

Denizli’nin nin Eskihisar Mahallesi’ndeki Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında Antik Dönem’de, Anadolu’nun en büyük inanç merkezlerinden biri olan “Kuzey Agora” diye adlandırılan bölgede, toprağın 7 metre altında mermer sütunlar bulundu.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Laodikya’da yapılan kazı çalışmaları 12 ay boyunca sürüyor. Antik kentte kazı çalışmaları özellikle ‘Kuzey Agora’ diye adlandırılan bölgede büyük bir titizlikle yapılıyor. Son yapılan kazı çalışmalarında yerin 7 metre altında antik dönemde Anadolu’nun en büyük inanç merkezlerinden biri olan Agora’ya ait 11 metre boyunda tonlarca ağırlıkta sütunlara ulaşıldı. Yaklaşık 35 bin metrekarelik olan Agora’da kazı çalışmaları kapsamında sütunlar, toprak altından çıkarılıp, restorasyonu yapılarak antik dönemdeki gibi ayağa kaldırılıyor.

SÜTÜNLARI RÜZGAR TOPRAKLA ÖRTMÜŞ

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Agora’da yapılan kazı çalışmalarında tepe olarak gözüken bölgede araştırma yaptıklarını belirterek, “Gerçekte burası Anadolu’nun en büyük Agoraları’nın başında yer alıyor. Burada yaklaşık olarak 35 bin metrekarelik alandaki şapı, 265 X 130 metre ebatlarında, dikdörtgen şeklinde. Buradaki çalışmalarımızda ‘Doğu portik’ diye adlandırdığımız sütunlu galerileri ayağa kaldırmıştık. Bu yılki çalışmalarımızda Batı portiğin güney devamında sondaj çalışmaları yaptık. Çünkü daha önce burayı tepe olarak düşünüyorduk. Ama bu tepenin altında sütunlar tespit ettik. Laodikya’da M.S. 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galerileri bulduk. Tabiki bu şunu gösteriyor. Özellikle alanı hesap ettiğimizde 11 metreye yakın yüksekliği olan bu sütunlu galerilerde en azından 25 sütun sırasını burada açığa çıkarabileceğiz. Depremde bu sütunlu galeri yıkıldıktan sonra rüzgarın etkisiyle oluşan toz erozyonu tortuları burada bir 7 metre yüksekliğinde tepe oluşturmuş. Bu sayede de buradaki sütunlu galeriler korunabilmiş” dedi.

KUTSAL KENT

Agora bölümünde, 11 metre boyunda, tonlarca ağırlıkta, yaklaşık 250 sütun bulunduğu ifade eden Prof. Dr. Şimşek, “Laodikya Antik Kenti’nde bu tür çok güzel sütunlu mermerden yapılmış büyük sütunlu galerilerin yer aldığı bir gezinti alanı meydana gelecek. Laodikya, kazı başlanmasından 10 yıl sonra UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’ne kabul edildi. Yeni tespit edilen bölümde kentin bunu ne kadar hak ettiğini ortaya koymakta. Çünkü antik kentin büyük bir ticaret ve kültür merkezi ile erken Hıristiyanlık döneminde de bir dinsel merkezdir. Laodikya, M.S. 4. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren imparator büyük Konstantin zamanında Hıristiyanlığın serbest bırakılmasıyla birlikte erken dönemde Hıristiyanlığı kabul eden bir kent olmuş. Daha sonrada hac merkezi haline gelmiş. İncil’de adı geçen Laodikya için yazılan ayeti olan bir kent burası. O yüzden hemen hemen 1600 yıldan beri Hıristiyan alemi tarafından hac merkezi olarak geziliyor. Burada bulanan bir kilisede Anadolu’daki en eski ve en kutsal kiliselerin başında yer alıyor” diye konuştu.