Denetçi kımıldayamaz hale getirilmek isteniyor

Denetçi kımıldayamaz hale getirilmek isteniyor
5 Kasım 2022 11:22

Sayıştay Başkanlığı, denetlenen kamu idare belgelerinin denetçiler değil grup başkanları tarafından “Belgenet” sistemi üzerinden talep edilmesini istedi. Sayıştay denetçileri, bu talebin raporlara yönelik sansürü artıracağını iddia etti.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre hemen her yıl niteliği azalan raporlar ve sansür iddiaları ile gündeme gelen Sayıştay Başkanlığı’nın tartışma yaratacak bir yeni uygulamaya daha imza attığı öğrenildi. Denetçilere, “Yerinde Denetimlerde Bilgi ve Belge İsteme” başlığıyla gönderilen duyurunun, denetim sürecini zafiyete uğratacak bir karar içerdiği bildirildi. Denetçiler tarafından hazırlanan raporlara sansür uyguladığı iddia edilen grup denetçilerinin denetim sürecine yönelik etkinliği de arttırılıyor.

31 Ekim 2022 tarihli duyuruda, “Yerinde denetim çalışmaları sırasında yazılı olarak yapılması uygun görülen bilgi ve belge talepleri ekip başkanları tarafından belgenet üzerinden gerçekleştirilecek olup belgenet dışında yazışma yapılmayacaktır” denildi.

 

 

SÜREÇ AĞIRLAŞACAK

 

 

Duyuruda öte yandan, belge ve bilgi talebi sırasında uyulması gereken kurallar da sıralandı. Denetlenen kamu idarelerinden bilgi ve belge talebi işlemlerinde izlenecek yeni yol şöyle ifade edildi:

•Ekip başkanları tarafından bilgi ve belge talebinde bulunulurken belgenette hazırlanan belgenin onay akışı sıralamasında son imzacıdan önce Grup Başkanı kontrol parafı seçilecek, grup başkanları tarafından paraf işlemi tamamlandıktan sonra ekip başkanlarının imzasıyla bilgi ve belge isteme işlemi gerçekleştirilecektir.

•Talep edilen bilgi ve belgenin gönderileceği adres ile gönderilme biçimi aynı yazının sonunda belirtilecektir.

Sayıştay denetçileri, duyuruda belirtilen kurallara uyulması halinde denetim sürecinin çok ağırlaşacağını savundu. Grup başkanları aracılığıyla belge talep edilmesini öngören yeni sistemin, “ellerini kolları bağlayacağını” belirten denetçiler, “dolaylı yoldan sansür” ün de önünün açılacağını öne sürdü. Denetçiler öte yandan, uygulanmak istenen sistemin denetçilerin denetlenen idarelerden belge ve bilgi istemesini öngören Sayıştay Kanunu’na aykırılık taşıdığını da söyledi.