Demirören’in kredi zararı da ‘sır’

Demirören’in kredi zararı da ‘sır’
28 Temmuz 2022 09:16

Demirören Holding’e verdiği krediler ve tahsilatına ilişkin soruları yanıtsız bırakan Ziraat Bankası, üstünde golf sahası olan arazilerle ilgili soruları da ‘müşteri/banka sırrı’ diyerek cevaplamadı.

 

 

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre Ziraat Bankası’nın Demirören Holding’in aldığı kredilere ve tahsilat tutarlarına ilişkin soruları ‘müşteri/banka sırrı’ olduğu gerekçesiyle yanıtsız bırakmasının ardından üzerinde golf sahası bulunan arazilere ilişkin sorular da ‘müşteri/banka sırrı’ denilerek cevaplanmadı.

Ziraat Bankası, bu kez TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyonu’nun 30 Haziran’da gerçekleşen toplantısında yazılı olarak sorulan soruları yanıtladı. CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, sorularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Demirören Holding’e verdiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı Ziraat Bankası’na geçen İstanbul Göktürk’teki arazilerin imar planı sürecinde yapılan değişikliklere değindi. Zeybek, bankaya sorduğu soruda golf sahası olarak kullanılan arazileri geçen aylarda tekrar imara açan bakanlığın bölgede yaşayanların ‘irtifak’ haklarına ilişkin süreci anımsattı.

 

 

‘TEMİNATLAR VAR MI’

 

 

Zeybek sorusunda özetle şu ifadeleri kullandı: “Burada açılacak olan davalar, şu anda da en son Haziran ayının 22’sinde son plan onaylandı çünkü nisan ayında onaylanan, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı imar planında buralardaki irtifak hakkı tesis edilmiş olan haklar dikkate alınmadan bir plan yapıldığı için 22 Haziran tarihinde son plan da askıya çıktı. Bu Danıştay’dan ve idare mahkemelerinden bu plan da önceki planlarda olduğu gibi iptal edildiğinde Ziraat Bankası bu kamu zararını nasıl karşılamayı düşünüyor? Yani Demirören Grubu’nda bunların dışında, sizin elinizde bankayı ve 84 milyonu koruyacak teminatlar var mı? Bu konuda elinizde başka argümanlar var mı? Banka bu bilanço zararlarını, bu ipotek zararlarını, bu kredi zararlarını karşılamak için kendini garantiye almış mıdır?”

 

 

‘MÜŞTERİ SIRRI’

 
Ziraat Bankası’nın Zeybek’in sorusuna verdiği yanıtta, talep edilen bilgilerin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamına girdiği belirtilerek “Müşteri/banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 

 

NE OLMUŞTU?

 
Ziraat Bankası ve iştiraklerinin 2019-2020 yıllarına ilişkin KİT Alt Komisyonu toplantısı 2 Mart 2022’de yapılmıştı. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, bankadan yazılı olarak Demirören Medya firmasına ait kredilerin vadesinde ödenip ödenmediği ve yapılan tahsilatların tutarına ilişkin bilgilerin kendisine iletilmesini istemişti. Banka, Zeybek’e verdiği yanıtta “Talep edilen bilgilerin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamında müşteri/banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.