‘Demirören Medya’nın 750 milyon Dolar kredi aldığı ve ödemediği’ iddiaları Meclis gündeminde!

‘Demirören Medya’nın 750 milyon Dolar kredi aldığı ve ödemediği’ iddiaları Meclis gündeminde!
7 Haziran 2021 11:31

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, Sedat Peker’in son videosunda Demirören’in Ziraat Bankası’ndan aldığı ve geri ödemediğini iddia ettiği 750 milyon dolarlık krediyi Meclis gündemine taşıdı. Çıray, cevaplaması için Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a dikkat çekici sorular yöneltti.

 
ZENGİN YANDAŞA VAR VATANDAŞA YOK

 
Çıray, “Peker’in son videosunda Demirören Medya’nın, Türkiye medyasının en büyük grubu olan Doğan Medya Grubu’nun 2018 yılındaki satışında Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolarlık kredi aldığı ve bu krediyi ödemediği iddiası ve bu zamana kadar ortaya atılan diğer iddialar buz dağının görünen kısmıdır,” dedi. Bu iktidarın baştan sona kokuşmuşluğun, yozlaşmanın ve yolsuzluğun içine battığını belirten Çıray, “Tüm bu yaşadıklarımız bir rejim sorunudur ve içinden geçtiğimiz bu otokratik tek insan rejimi yerine kuvvetler ayrılığının olduğu demokratik bir anayasal hukuk devleti olsaydık şu ana kadar yargı çoktan harekete geçmişti,” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Öğrencimiz, çiftçimiz, esnafımız, işçimiz bankalara ve devlete olan borçlarını geciktirdiğinde telefonları susmazken, evlerine hacizler, banka hesaplarına blokeler gelirken yine vatandaşımızın vergileriyle medyanın nasıl ele geçirildiği, devletin yalnızca zengin ve yandaş iş insanları için çalıştığı apaçık ortadadır.”

 
ZİRAAT BANKASI PARA AKLAMA BANKASI MI?

 

 
Çıray, Ziraat Bankası’nın asli görevi tarım sektörünü ve çiftçiyi desteklemek olması gerekirken, iktidar medyasının ve yandaş şirketlerin para aklama bankasına dönüşmüş diyerek geçmişte Virgin Adaları’nda kurulan şirkete verilen krediyi hatırlattı. 2014 yılında Ziraat Bankası’nın Turkcell’in Virgin adalarındaki şirketine 1 milyar 636 milyon 770 bin dolar kredi verdiği fakat krediyi tahsil edemediğinin Sayıştay tarafından raporlandığını belirten Çıray, “O krediyi Turkcell’in çoğunluk hisselerinin sözde Türkiye’de kalması iddiasıyla verildiği açıklanmıştı” dedi. Çıray, bu krediyi onaylayan kişi olan zamanın Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın bugün Turkcell yönetim kurulunda olduğunu ve aynı zamanda Ziraat Bankası iştiraklerinden olan Ziraat Katılım Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı seçildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bu konu gündem olduğunda Turkcell ve Ziraat Bankası birbirinden farklı açıklamalar yapmış ve durumu açıklığa kavuşturmak yerine daha da karanlık hale getirmişlerdi. Bugün Turkcell’in en büyük hissedarı olan Varlık Fonu ise şeffaflıktan ve denetimden uzak bir yolsuzluk organına dönüşmüş durumda.”

 
BANKALARIN YÖNETİM KURULLARINA ATANANLAR KİMLER?

 
Demirören’in Ziraat Bankası’ndan aldığı ve ödemediği iddia edilen 750 milyon dolarlık krediyi ödeyebilmesi için İstanbul/Kemerburgaz’da bulunan Kemer Country’de tarla durumunda olan bir arazinin Demirören’in üzerine geçirileceği, sonrasında ise bu arazinin arsa olarak imara açılıp değerinin artırılacağı iddia ediliyor diyen Çıray, “Eğer bu doğruysa ve bu yöntemi meşrulaştırıp kredi tahsilatı bu şekilde yapılırsa banka yetkilileri de en az borçlu kadar bu suça ortak olacaktır” dedi. 12 Haziran 2020’de hiçbir bankacılık eğitimi ve deneyimi olmayan Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atandığını hatırlatan Çıray, sözlerine şöyle devam etti: “Sormak lazım Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası yönetim kurullarında en az on yıl bankacılık ve finans kariyeri bulunmayan, ekonomi ve finans alanlarında bir yüksekokuldan mezun olmamış kaç kişi vardır? Böyle devlet yönetimi olmaz. Türkiye artık bu ucube rejimi, antidemokratik yönetim anlayışını ve hukuksuzlukları daha fazla taşıyamaz. Artık mızrak çuvalı deldi. İlk seçimde iktidardan inecek ve bu millete hesap verecekler.”

 

 

DEMİRÖREN MEDYA’NIN 750 MİLYON DOLAR KREDİ ALDIĞI VE ÖDEMEDİĞİ DOĞRU MUDUR?

 
Çıray şu soruları yöneltti:

 
1- Söz konusu medya grubunun satışında Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolar kredi aldığı ve ödemediği doğru mudur? Eğer doğruysa bu kredi şu anda hangi aşamada tutulmaktadır? Kredinin geri ödeme planının detaylarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
2- Söz konusu kredi için bir karşılık ayrılmış mıdır? Bu kredi eğer geri ödenmediyse sorunlu kredi olarak kayda geçirilmiş midir ve sorunlu kredi oranına hiç dahil edilmiş midir?
3- Söz konusu kredi gerçek dışı olarak kapatılıp açılmış mıdır ve bu işlem kaç kere yapılmıştır?
4- Bu kredi bankanın sermaye yeterliliği rasyosuna yansımış mıdır?
5- Bu kredi kullandırılırken teminat veya kefalet alındı mı? Eğer teminat alınmadıysa kredide imzası bulunan iki yetkili, kredi GMY, GM ve YK üyelerine usulsüzlük sebebi ile soruşturma açıldı mı?
6- Risk yönetiminden sorumlu müdür, teftiş kurulu başkanlığı ve yönetim kurulu üyelerinin yapılan söz konusu kredi işleminden haberleri var mıdır? Eğer yoksa buna kim engel olmuştur?
7- Kemerburgaz’da yolsuzluk yapılarak imara açılmak üzere zimmete geçirileceği iddia edilen bir arsa var ise söz konusu kredinin geri ödenmesinde bu yöntemin kullanılmasını meşru buluyor musunuz?