Dedektör nedir?

Dedektör nedir?
29 Eylül 2021 11:07

Dedektor denildiği zaman herkesin aklına farklı düşünceler gelmektedir. Kimi kişiler sahil aramalarında, değerli metallerin tespitinde kullanılan cihazlar olarak düşünmektedir bazıları ise havaalanlarında bulunan metal dedektörleri yani x-ray cihazlarını düşünmektedir. Define dedektörü, metal dedektörü veya altın dedektörü piyasada yaygın olarak kullanılan metal dedektörlerine verilen genel addır. Peki bu dedektörler ne yapar? Ne tespit eder? Bu yazımızda dedektörler hakkında genel bilgilere değineceğiz. Şimdiden keyifli okumalar.

 

Define Dedektörü

Dedektörler, yeraltına gönderdiği sinyallerle birlikte metal tespiti yapabilmemize yardımcı elektronik cihazlardır. Dedektörler ne yapar? Sorusunun cevabı tam olarak budur. Fakat bu yardımcı tespit cihazları sahip olduğu özelliklere göre birbirlerinden ayrılmaktadır. Dedektörlerin yaygın olarak kullanım amacı define, hazine gibi gömülerin tespitidir. Define dedektörü veya altın arama cihazı kategorisinde değerlendirdiğimiz cihazlar genellikle maksimum 150 cm ile 200 cm aralığında tespit yapabilmektedir.

Tipik bir metal dedektörü hafiftir ve birkaç parçadan oluşmaktadır:

Ana ünite: Elektrik devresini, kontrol panelini, hoparlörü, pilleri ve mikroişlemciyi içerir.

Şaft: Kontrol kutusunu ve bobini bağlar, genellikle ayarlanabilir, böylece boyunuza göre rahat bir seviyeye getirebilirsiniz.

Arama Başlığı: Metali algılayan kısım; anten veya döngü olarak da bilinmektedir.

En çok kullanılan dedektör çeşitleri başlıca;

  • Nokta Makro Simplex
  • Q30 Quest
  • Minelab Go Find 66
  • Garrett ATX
  • Xp Deus Dedektör

Ülkemiz ve dünya üzerinde bulunan kullanıcılar tarafından dünya üzerinde kullanılan başlıca dedektör marka ve modellerini böyle sıralayabiliriz.

 

Altın Dedektörü

Kullanıcıların en çok sorduğu, en çok önemsediği konuların başında gelen Sadece altın tespiti yapan dedektör ne yazık ki günümüz teknolojisinde pek mümkün değildir. Dedektörlerin hepsi tüm metalleri algılar ve tespit eder. Ancak eleme yöntemiyle tespit etmek istemediğimiz metalleri eleyebiliriz. Fakat unutulmamalıdır ki, cihazların elemeleri de %100, kesin ve net değildir, yanılma payları olabilmektedir.

Özetle, sadece altın bulunan bir dedektör şimdilik bulunmamaktadır. Türkiye piyasasında altın bulma makinesi olarak kendi yapmış oldukları cihazları kullanıcılara veren dolandırıcılar bulunmaktadır. Bu dolandırıcılara inanmamanızı ve bir dedektör almayı düşünüyorsanız, kesinlikle dedektorburada.com ile iletişime geçmenizi öneririz. Sadece metal dedektörü değil, pointer dedektör, alan tarama cihazı, yeraltı görüntüleme cihazı kategorilerinde de birçok markanın distribütörlüğünü ve bayiliklerini yapmaktadırlar.