Damla Sulama Sistemleri Nasıl Kurulur? Damla Sulama Nasıl Yapılır?

Damla Sulama Sistemleri Nasıl Kurulur? Damla Sulama Nasıl Yapılır?
26 Ekim 2022 12:04

Damla sulama sistemleri, tarım için oldukça önemlidir. Üreticiler için kolaylık sağlayan damla sulama sistemlerinin faydaları, hem üretici için hem üretilen ürün için oldukça fazladır. Damla sulama sistemleri, tarla bitkileri ve meyve bahçelerinde kullanılan iki farklı sistem olarak bilinir. Buna ek olarak toprak altı ve toprak üstü kullanım sağlayabilen iki farklı sınıflandırma sistemi bulunur. 

 

 

  • Damla sulama sistemi, gelişen teknolojinin tarıma ve üretim alanına yansıyan en güzel alternatiflerinden biridir. Damla sulama sistemleri, kurulumu yapılmadan önce arazi durumu incelenmelidir. Damla sulama sisteminin kurulacağı alanın meyil ve konum tespiti, damla sulama sistemi kurulumunun doğru yapılması için oldukça önemli bir etkendir. Aynı zamanda su kaynağının yakınlık mesafesi de damla sulama sistemi kurulumu için önemli görülen detaylar arasında yer alır. Toprağın fiziksel yapısı ve ekilen bitki türünün sıra arası ve sıra üzeri mesafesi de damlama sistemleri için oldukça önemlidir. Damla sulama sistemlerinde kullanıcıların yetiştiricilik yaptıkları yerin durumu incelenip proje hazırlandıktan sonra kurulum gerçekleştirilebilir. 
  • Damla sulama sistemleri, genel olarak damla sulama borularının tarla, sera veya bahçe gibi alanlara serilmesi ile kurulur. Bu serilme işlemi ise makinalar yardımı ile kolayca yapılabilir. Kullanıcılar, profesyonel destek alarak damla sulama sistemlerini yetiştiricilik yaptıkları alana ekleyip kullanabilirler. 
  • Damla sulama sistemlerinin iki farklı seçeneği bulunur. Toprak altı sulama sistemleri ve toprak üstü sulama sistemleri olarak ikiye ayrılan damla sulama sistemi, bitkiler için oldukça faydalıdır. Damla sulama sisteminde bitki, suyu daha ağır ve daha düzenli olarak aldığı için verim ve hasat oranı artar. Üretici için ise damla sulama sistemleri kolay sulamanın adeta anahtarıdır. Daha az yorucu ve daha verimli olan damla sulama sistemleri son dönemde tarımla uğraşan çiftçilerin sıklıkla tercih ettiği ürünlerden biridir.