Cumhuriyet bayramı Cumhuriyet gazetesi derken sıra CHP’ye geliyor

Cumhuriyet bayramı Cumhuriyet gazetesi derken sıra CHP’ye geliyor
1 Kasım 2016 09:06

Akp Erdoğan yapılanmasının gizli gündemi artık açıktır. Hedef adında Cumhuriyet olan her kurum,her yapıdır. Cumhuriyet bayramı, Cumhuriyet gazetesi derken son hedef Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Akp Erdoğan yapılanması tarafından kapatılmak istenen son yapıdır.

 

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 
Erdoğan ve diğer sağ liderlerin ilham kaynaklarından olan Demokrat Parti lideri Adnan Menderes bir demokrasi düşmanıdır.1950’li yılların sonuna doğru, iktidar sarhoşu olmuştu Menderes.

 
Hedefinde Milli mücadele kahramanı İsmet İnönü ve onun başında bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi vardı.
İnönü yurt gezilerinde hükümet tarafından yönlendirilen kalabalıkların birkaç yerde saldırısına uğradı. 1 Mayıs 1959 günü Uşak tren istasyonunda DP’lilerin saldırısı sonucu atılan taşla kafası yarıldı kanadı.3 gün sonra 4 Mayıs’ta İzmir’den İstanbul’a dönerken İnönü’nün arabası bir trafik polis müdürü tarafından durduruldu .Durdurulan arabaya o civarda kamyonlarda hazır tutulan DP yandaşlarının saldırısıyla aracını parçalayıp İnönü’yü linç etmeye çalıştılar.Yine Kayseri’ye gitmek isteyen İnönü bizzat Menderes’in talimatı ile uzun süre şehre sokulmadı.DP taraftarlarınca Yeşilhisar’da treni taşlandı.
İktidar gücüyle yönlendirip kışkırtılan kalabalıklar her vesileyle CHP binalarına ve milli kahraman İsmet İnönü’ye saldırdılar.Bu saldırılarlar demokrasi düşmanı Menderes’i tatmin etmedi.CHP’yi kapatıp İnönü’nün siyasal yaşamına son vermek için harekete geçti.
Bu konuda DP meclis gurubu bir karar aldı;karar şöyledir. “CHP’nin yıkıcı,gayri meşru ve kanun dışı faaliyetlerinin memleket sathında cereyan tarzı ve bunların mahiyeti ve hakikatinin nelerden ibaret olduğunu tahkik ve tespit etmek üzer,bir Meclis tahkikatı açılmasına,gurubumuz ittifakla karar vermiştir” Gurup kararını iki DP milletvekili “CHP ve iktidara karşı olan basın hakkında araştırmalar, soruşturmalar yapmak üzere 15 kişilik bir “Tahkikat Meclis Komisyonu” kurulmasını önerdi. TBMM’de DP çoğunluğu olması sebebiyle tarihe ders olacak tartışmalar eşliğinde 18 Nisan 1960’da tahkikat komisyonu kuruldu. Meclis Tahkikat Komisyonunun tamamı DP’lilerden oluştu. Komisyona çok geniş yetkiler verilirken ve hedefi CHP’yi kapatmaktı.Bu konu ile ilgili geniş bilgilere Şevket Süreyya Aydemir’in “Menderes’in Dramı” adlı kitabında bulabilirsiniz.
Fazla tarihsel olaylara gömülmeyelim. Ama bilelim ki CHP ve basın hep gericilerin dikta heveslilerinin hep hedefinde oldu bu 1950 den iktidara gelen ve 10 yıldan fazla iktidarda kalan DP içinde böyleydi,bu gün 15 yıldan beri AKP içinde böyle.

 
Sağ iktidarlar hep Cumhuriyeti şöyle yada böyle beğenmediler hep yerdiler karşı oldular ama bir rejim değişikliğine gitme cesaretini kendilerinde bulamadılar.

 
Bu kez durum farklı Erdoğan Menderes’tem çok farklı,rejim değişikliği yapmak istiyor. Adında Cumhuriyet olan her kuruma düşmanca tavır takınıyor Akp,Erdoğan. Cumhuriyet bayramını yasaklanmış,adını Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetle yaşıt Cumhuriyet gazetesi kapatılmak üzere. Bir sonra kapatılmak istenen Cumhuriyeti kuran Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

 
DP’nin 1960’ta “Meclis Tahkikat Komisyonu”nun kapatamadığı CHP’yi şimdi Akp Erdoğan yapılanması,olağanüstü hal ve (anayasa mahkemesinin ben kararlarına karışmam dediği ) KHK ile kapatmayı deneyebilir mi? Dener.

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu