‘Cumhurbaşkanı, seçimlerin Haziran 2023’te yapılması durumunda aday olamayacağını biliyor’

‘Cumhurbaşkanı, seçimlerin Haziran 2023’te yapılması durumunda aday olamayacağını biliyor’
12 Haziran 2022 09:50

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının haziran ayında yapılması planlanan seçimlerde partisinin cumhurbaşkanı adayının ‘kendisi’ olacağını açıkladı. Erdoğan’ın açıklamaları, “Üçüncü kez aday olabilir mi, olamaz mı” tartışmalarını gündeme getirdi.i CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir ancak bu durum bir anayasal koşulun siyaseten yerine getirilmesine bağlıdır. TBMM 360 vekilin oyu ile seçimlerin yenilenmesine, öne alınmasına karar verirse, o durumda cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Cumhuriyet’ten Rabia Azra Sözcü’nün haberine göre, Kaboğlu, “Cumhurbaşkanı anayasayı bilmez diyemeyeceğimize göre, anayasanın güvencesi sayıldığına göre kendisi de mutlaka 2023’ün 18 Haziran’ın da seçimlerin yapılması durumunda, aday olamayacağını biliyor” ifadelerini kullandı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kendisinin yenilemek istemesi olasılığına da değinen Kaboğlu, şöyle konuştu:

 

“Bunu şu şekilde değerlendiriyorlar; 2007’de anayasa değişikliği yapıldı ama 2017’de rejim değişikliği yapıldı. O nedenle artık 2007’de konmuş olan bu kural, 2017’de yapılan rejim değişikliği sonrası geçerli değil. Öyle olunca, Erdoğan’ın 2014’te yapılan seçimde yaptığı görev kabul edilmez. 2018’de ilk kez adaylığını koymuş ve şu an da birinci dönemini sürdürmektedir. Böyle olunca anayasada en fazla iki kez dendiği için pekala 2023 seçimlerinde de aday olabilir görüşü var. Bu görüş neden geçerli değil? Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Madde 101 fıkra 2. Bu kural 2007’de getirildi. Bu kuralın devamlılığı anayasanın 11. maddesinden kaynaklanıyor. Bu maddeye göre, bütün anayasa hükümleri herkes için üstün ve bağlayıcıdır. O zaman da bağlayıcıydı şimdi de bağlayıcıdır. Bu kural süreklidir. 2017’de anayasa değişti ama bu kural değişmedi.”