Erdoğan, Ekonomi Reform Paketi’ni açıkladı: 850 bin esnafa vergi muafiyeti

Erdoğan, Ekonomi Reform Paketi’ni açıkladı: 850 bin esnafa vergi muafiyeti
12 Mart 2021 15:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda, ekonomi reform paketinin detaylarını açıkladı. Reform paketinde 850 bin esnafı ilgilendiren vergi muafiyetinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak kurulan yeni kurumları açıkladı. Tek haneli enflasyonu hedeflediklerini belirten Erdoğan, kamuda taşıt alımına sınır getirileceğini kaydetti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’ndeki Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan, ekonomi reformları paketi için, “Çalışmamızın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam temelinde büyütme amacı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Reform paketinde vergi muafiyetiyle ilgili bir düzenleme olduğunu aktaran Erdoğan, “Yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyanname verme yükümlülüğünü kaldırıyoruz” diye konuştu.

“Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına sınırlamalar getiriyoruz” diyen Erdoğan, israfa tahammüllerinin olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ile Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kurulacağını söyleyen Erdoğan, tahvil ihraçlarını özendirmek için Tahvil Garanti Fonu kuracaklarını açıkladı.

 

 

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

 

 

– Çalışmamızın özünde ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam temelinde büyütme amacı bulunuyor. Üretimde verimlilik artışı sağlayarak potansiyel büyümemizi artıracağız. Reel ekonomiyi güçlendirerek ithal girdi kullanımını azaltmış ihracatta yeni rekorlar kıran yerli milli bir ekonomi hedefliyoruz.

– Ülkemizdeki büyükelçilere uluslararası camiaya dağıtacağımızı kitapçıklarımız var. Biz de bu süreci en başından beri takip ettik ve nihai şeklini verdik.

– Türkiye’nin istihsal mücadelesini, istikbal ve istiklal mücadelesi kadar önemli görüyoruz. Bu anlayışla İstiklâl marşımıza yakışır şekilde yeni yol haritamızı belirliyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomisinden biri haline getirmek için herhalde gece gündüz çalışarak hedeflerimize mutlaka ulaşacağız. O günlerin çok yakında olduğuna yürekten inanıyorum.

– 2002 yılında yönetimi devraldığımızdan beri Türkiye’yi istikrar ve güven esasına göre geliştirme, büyütme ve güçlendirme mücadelesini veriyoruz. Dirayetli yönetimimizle 2009 küresel kriz gibi 2013 sonrası pek çok sarsıntıyı başarıyla göğüslemeyi ve 2023 hedeflerinin rotasında tutmayı başardık. Ülkemizin yönetim sistemimizin en önemli sebebi eski yönetim sisteminin kırılganlıklarının yol açtığı tehlikeleri yakından görmemiş olmamızdandır. Türkiye’yi bu kırılgan siyasi iklimden kalıcı olarak kurtardık. Hiç kimse hiçbir odak devleti yönetme hayaline kapılamayacaktır.

– Demokratik ve ekonomik kalkınmanın temel şartlarından biri olan siyasi istikrarı kurumsallaştırdık. Bu aynı zamanda güven ikliminin tesisini kolaylaştıran bir adım oldu. Türkiye, bölgesel ve küresel nice krize rağmen gücünü koruyor. İnşallah yeni ve sivil anayasayla birlikte ihtiyaç duyulan bazı adımları atacağız.

– Koronavirüs salgını yeni yönetim sistemimizin bir sınamasına dönüştü ve her alanda bu sınamayı verdik. Bazı sıkıntılar yaşadık yaşıyoruz; bunlar üstesinden gelinmeyecek hususlar değildir. 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3,5 küçüldü, küresel ticaret yüzde 10’ya yakın daraldı, uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 42 azaldı, küresel borç toplamı 282 trilyon dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Gıda fiyatları son 6.5 yılın, metal fiyatları son 9.5 yılın rekorunu kırdı.

– Aşı ve ilaç alandındaki gelişmeler umutları artırıyor. Yapılan analizler 2023 yılına kadar, 85 yoksul ülkenin aşıya ulaşamayacağına işaret ediyor. Aşı ve ilaç adil bir şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmadıkça dünyanın zenginlerinin huzur bulamayacağı büyük ekonomilerin istikrar bulamayacağı ortadadır.

 

 

DAR GELİRLİ KÜÇÜK ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ

 

 

– Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için devletin tüm imkanlarını seferber ettik. Elimizdeki imkanlar tüm dost ve kardeşlerimizle paylaştık. Hiçbir insanımızı salgın karşısında çaresiz ve tek başına bırakmadık.

– Reform paketinde dar gelirli küçük esnafa bir vergi muafiyeti de yer alıyor. Yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyanname verme yükümlülüğünü kaldırıyoruz.

 

7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞAN DİJİTAL VERGİ DAİRESİ GELİYOR

 

 

– İsrafa kesinlikle tahammülümüz olmadığı için kamu idarelerinde tasarruf anlayışını yaygınlaştıracak önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. 7 gün 24 saat çalışacak Türkiye dijital vergi dairesi uygulamasını başlatıyoruz.

– Borç stokunun dış şoklara karşı duyarlılığını azaltabilmek için döviz cinsi borçların toplam borç stoku içerisindeki payını düşürüyoruz. Bütçe sonuçlarını, politika gelişmelerini ve hedeflerimizi üç ayda bir Kamu Maliyesi Raporuyla milletimizle paylaşıyoruz. Ağırlıklı olarak kendi paramızla borçlanacak, Türk Lirası cinsi senetleri kullanacağız.

 

 

TAŞIT ALIMINA SINIR

 

 

– Mali disiplin önceliğimiz olacak Risklere karşı daha güçlü bir kamu maliyesi hedefliyoruz. Döner sermayeyi Meclis denetimi kapsamına alıyoruz. Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına sınırlamalar getiriyoruz.

– Yapısal politikalar tarafında ise kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimini reform kapsamımıza aldık.

 

 

18 YAŞ ALTINDAKİLER DE BES’E DAHİL OLABİLECEK

 

 

– Bireysel emeklilik sistemini çok daha geniş kesimlere yaygınlaştırıyoruz. Nüfusumuzun yüzde 25’ini oluşturan 18 yaş altındaki çocuklarımızın sisteme girebilmesinin önündeki engelleri kaldırıyoruz.

 

 

 

YENİ KURULACAK KURUMLAR

 

 

– Yenilikçi ve güçlü bir sağlık endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz.

– Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz.

– Reel sektör şirketlerimizin tahvil ihraçlarını özendirmek için Tahvil Garanti Fonu kuruyoruz.