Covid-19 hastalarına, ‘Kullanım tarihi geçmiş ilaçları verildi’ iddiası Meclis gündeminde!

Covid-19 hastalarına, ‘Kullanım tarihi geçmiş ilaçları verildi’ iddiası Meclis gündeminde!
28 Temmuz 2021 09:33

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Covıd-19 tedavisinde kullanılan Favira adlı ilacın son kullanma tarihinin geçmiş olmasına rağmen hastalara verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

 
Samsun’da son kullanma tarihi geçmiş olan Favira ilacını, Covıd-19 hastalarına veren sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

 
İlaçlara yeni etiket yapıştırılacak ise neden son kullanma tarihleri verilmiştir!

 
Memleketin birçok yerinde Covıd-19 tedavisinde kullanılan Favira adlı ilacın kullanım tarihinin geçmesine rağmen üzerine yeni kullanım tarihi yapıştırılarak hasta yurttaşlara dağıtıldığını ifade eden Ersoy, son olarak Samsun’da Covıd-19 olan bir yurttaşa ilacın son kullanma tarihinin geçmesine rağmen yeni etiket yapıştırılarak verildiğini, ilgililerin hesap vermesi gerekirken bu durumun bilimsel bir durummuş gibi ifade etmelerini ise endişe verici olduğunu söyledi.

 
Sağlık Bakanlığı halkı acilen bilgilendirmeli!

 
Ersoy, duruma ilişkin Samsun Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyledir; “Bu tamamen bilimsel veriler ışığında Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen bir işlemdir. Corona virüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır” buna ilişkin Sağlık Bakanlığı herhangi bir açıklama yapacak mıdır? ifadesinde bulundu.

 

 
Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde;

 
1.Sağlık Bakanlığı, Covıd-19 tedavisinde kullanılan Favira ilacının kullanma tarihinin geçmesine rağmen yeni etiket yapıştırılarak hasta olan yurttaşlara dağıtıldığı yönünde ortaya çıkan haberlere ilişkin bir açıklama yapacak mıdır?
2.Samsun’da son kullanma tarihi geçmiş olan Favira ilacını, Covıd-19 hastalarına veren sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
3.Şu ana kadar kaç Covıd-19 hastasına tarihi geçmiş Favira ilacı verilmiştir? Bu ilaçların yan etkisi nelerdir?
4.Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklama, bilimsel bir gerçekliğe dayanılarak ilaç tarihlerinin yenilendiği yönündedir. Öyle bir bilimsel gerçeklik var ise neden ilaçların üzerine son kullanma tarihleri konulmaktadır? Yapılan uygulama tamamen bilimsel ise neden hasta olan yurttaşlara bu bilgi verilmemiştir?
5.İlaçların son kullanma tarihleri geçtikten sonra yeniden kullanma tarihlerinin uzatılması söz konusu mudur?
6.Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklama; “İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir” şeklinde olup, Sağlık Bakanlığı olarak kullanma tarihi geçen ilaçlara yeni tarih verilmesi yönünde talimatınız oldu mu?