Covid-19 aşısının ikinci dozunda randevu sıkıntısı!

Covid-19 aşısının ikinci dozunda randevu sıkıntısı!
13 Mart 2021 10:14

Yurttaşlar randevu alamadığı için Covid-19 aşısının ikinci dozunu yaptıramıyor. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Aşının ikinci dozu 28 gün sonra değil, 35 -38 gün sonra yaptırılabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Yeni normalleşme döneminde vaka sayıları artarken aşılama hızı düşüyor. Daha çok yurttaşın aşıya ulaşımı sağlanamadığı gibi ilk doz aşısını olanlar da ikinci doz aşısını yaptırmak için randevu almakta güçlük çekiyor. İkinci doz için belirlenen 28 günlük aranın 38 güne kadar uzadığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada aşı programının muazzam şekilde yürüdüğünü iddia etti; ancak yurttaşların ve hekimlerin aktardığı deneyimler bu iddiayı boşa düşürür nitelikte.

Çok sayıda kişi sosyal medyada Covid-19 aşısının ikinci dozu için Merkezi Hekim Randevu Sistemi ( MHRS) ve Sağlık Bakanlığı’nın 182 numaralı çağrı merkezinden randevu alamadığını dile getiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından ise bu yurttaşlara “Bu konuyla ilgili [email protected]’ye e-posta göndererek destek alabilirsiniz” yanıtı veriliyor.

ikinci-doz-asi-krizi-851873-1

ikinci-doz-asi-krizi-851874-1

28’İNCİ GÜNDEN SONRA İŞE YARAYACAK MI?

Randevu alamayan bir kişi, sosyal medyadan “Annem ve babamın 15 Mart’ta ikinci doz aşıları yapılacak, fakat sistemden randevu alamıyoruz” derken bir başka yurttaş, “Annem ve babam için ikinci aşı randevusu alamıyorum. 182 kesinlikle cevap vermiyor. 28 gün geçtikten sonra aşı ise yarayacak mı? Neden randevu alamıyoruz?” diye soruyor.

3

35-38 GÜN SONRAYA RANDEVU ALABİLİYORLAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise şunları söylüyor:

“Sağlık Bakanlığı’nın sistemi nedeniyle zaten ortalama bir eğitime sahip bir yurttaş aşı randevusu alabilmek için bir buçuk saat harcıyor. İnternetten veya telefonla randevu alamayan yurttaşlar aile sağlığı merkezine giderek randevu alıyor. Aile sağlığı merkezinde çalışan sağlıkçılar, yurttaşlara randevu mu alsınlar, aşı mı yapsınlar, muayene mi yapsınlar? Aşının ikinci dozu için randevu alamayanlar 35-38 gün sonra aşının ikinci dozunu yaptırabiliyor. Çünkü daha önceki tarihlerde randevu alamıyorlar.”

Bulut, ikinci dozun geç yaptırılmasında sakınca olup olmadığını bilmediklerini de belirterek, “Çünkü bu konuda yapılmış bir çalışma yok. Aşıyı üreten Sinovac’ın ikinci doz geç yaptırıldığında koruyuculuğu azalır veya artar gibi bir araştırması yok” ifadelerini kullandı.