Çok erken seçimde değişen bir şey olmayacak

Çok erken seçimde değişen bir şey olmayacak
7 Ağustos 2015 15:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye tekrar çok erken bir seçime-Kasım ayı ortalarında-doğru hızla götürülmektedir.

 

 

İbrahim ÖZDOĞAN H&H YORUM

 
Bunun başlıca nedeni, Ak Parti’nin tek başına iktidarı yakalama umudundan başka bir şey değildir.

 
Peki, neden Erdoğan gerçek sahibi olduğu Ak Parti’nin tek başına iktidar olmasını istiyor?

 
Bunun tek bir nedeni var, o da Tayyip Erdoğan’la beraber ekibinin on üç yıllık iktidarları döneminde Anayasa ve yasalara aykırı olarak işlemiş oldukları cürümlerin-bir kısmı zaten biliniyor-ortalığa patır patır dökülerek kendilerini bir anda ”Yüce Divan” önünde bulma endişe ve korkularıdır.

 
Peki, Kasım 2015’de yapılacak çok erken bir seçimde bu korkuları ve endişeleri gidecek mi, yani tek başına Ak Parti iktidar olacak mı?

 
Hemen tezimi baştan söyleyeyim, 7 Haziran seçimlerinden farklı bir sonuç alınmayacak, hatta Ak Parti’nin oyları birkaç puan daha aşağı inme olasılığı çok yüksek olacaktır.

 
Bir defa çok kısa sürede, bilhassa PKK terör örgütü konusunda politika değişikliğine gittiklerini ve çözüm sürecini kaldırdıklarını, bundan sonra terörle amansız bir silahlı mücadeleye girişeceklerini-hatta birkaç göstermelik terör operasyonları olsa bile-halka açıklayamazlar.

 
Göstermelik icraatlarla milliyetçi politikalara-MHP seçmeninin oylarını kapmak için-döndüklerini de halka inandıramazlar.

 
Çünkü halk hükümetlerin çok kısa sürede politika değişikliklerini ”takıyye-aldatma-” olarak değerlendireceğinden kuşkum bulunmamaktadır.

 
Hatta bilinçli seçmen çok kısa bir süre önce oy verdikleri partilerine daha bir candan ve hırsla oylarını vereceklerdir.

 
Yani HDP’ye giden ‘’Beyaz Türkler’’in oyları daha bir katmerleşecek, hatta bu tür oylar biraz daha artacaktır.

 
MHP’ye verilen oylar da kendini koruyacak ve bu partinin seçmeni ‘’Tayyip Erdoğan bu şekilde yola geliyormuş’’ diye düşünecektir.

 
CHP’nin oyları da bilinçli bir şekilde verilen oylardır, bir değişiklik olacağını hiç sanmıyorum.

 
O zaman AK Parti’nin oylarında çok erken bir seçimde birkaç puanlık düşüş nasıl gerçekleşti?

 
Gerek batı, gerekse doğu ve güneydoğu Anadolu’da Erdoğan milliyetçi politikalara dönüş yaptı diye Kürt seçmen oylarının önemli bir kısmı daha HDP’ye kayacaktır.

 
Şimdi bu gerçeklere baktığımız zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok erken bir seçim kararıyla kendi ayağına kurşun sıktığı ortadadır.

 
O zaman Erdoğan’ın ne yapması gerekir?

 
Benim tanıdığım Erdoğan, dünya çapında bir politika stratejist ve taktisyendir, ve politik manevralarda teenni-yavaşça-ile hareket eder; zamanı gelmeden önce adım atmaz.

 
Şimdi neden çok acele olarak erken bir seçime gidiyor?

 
Bu çok erken seçim onun korkularını ortadan kaldıracak mı yoksa daha vahim bir hale mi getirecek?

 
Bunları düşünmesi gereken Erdoğan’ın çok erken bir seçim kararı kendi ayağına kurşun sıkmaktan başka bir şey olmayacaktır.

 
O zaman ne yapılması gerekir?

 
Ya CHP, ya MHP, ya da tek başlarına kuracakları bir azınlık hükümeti ile en azından bir yıl sonra erken bir seçime gitmeleri hem Türkiye, hem de Erdoğan için çok daha hayırlı ve kurtarıcı olacaktır.

 
Bu bir yıl içinde neler yapılır?

 
Erdoğan gerçekten değiştiğini ve milliyetçi politikalara kesin dönüş yaptığını yaptığı radikal icraatlarla topluma ispat edebilir.

 
Milletin midesinin bulandığı çözüm süreci denilen ihanet sürecini lağvettiğini ve PKK terörizmi ile güvenlikçi yöntemlerle mücadele ettiğini ve sonuç aldığını çok açık olarak ispat edebilir.

 
Bir de siyasetçi-bürokrat-işadamı üçgeninde dönen yolsuzluklarla amansız mücadele ederse, tadından doyum olmayacağını belirtebilirim.

 
Ama hemen bu sene Kasım ayındaki çok erken bir seçimde sonuçlar değişmeyeceğinden dolayı Erdoğan daha sıkıntılı durumlara düşebilir ve kendisini bir daha kurtaramaz.

 
Bir koalisyon hükümeti kurulur ve ver elini bir erken seçim daha…

 
Ama bu erken seçim çok farklı olur, öyle konsept doğar ki, Erdoğan ve ekibinin yargılanmaları gündeme gelir.

 
Bu nedenlerle Erdoğan’ın Ak Parti’’nin CHP ile koalisyon hükümeti kurması için vize vermesi, bu terör ortamında hem Türkiye’yi hem de kendini politik risklerden kurtaracağı kesindir.

 
Eğer CHP’yi memnun edemezse MHP’yi memnun ederek-kadrolarına bakanlıklarda kontenjan açarak, işadamlarına kolaylıklar tanıyarak vs…Erdoğan ve AK Parti bu konularda mahirdir-bir azınlık hükümeti kurarak en azından bir yıl sonra olmak üzere seçime gitmesi kurtarıcı olacaktır.

 
Tekrar ediyorum, bir yıldan önceki erken seçim Erdoğan için çok riskli olacaktır.

 
Hem CHP ve MHP genel başkanları ve yetkili kurullarına çağrı da bulunuyorum:Madem Erdoğan PKK ile mücadele konularında değiştiğini, çözüm sürecini kaldırıp, milliyetçi politikalara dönüş sinyalleri veriyor, o zaman bir fırsat verin kendini halka ispat etsin, on üç yıllık yanlış politikalarının cürufatını temizlerse temizlesin ki halkta yeterli bir süre içerisinde karar verebilsin.

 
Zaten bir yıllık süre içinde bunları başaramazsa tamamen batıp gidecektir.

 
Ama bir fırsat verin Erdoğan’a ey CHP ve MHP! Asla Zararlı çıkmayacaksınız.

 

 

İbrahim ÖZDOĞAN Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Türk ordusunu taammüden mahvetti
Tayyip Erdoğan’a karşı tüm muhalefet partileri ortak demokratik milli mücadele başlatmalıdır
Fetö teröristlerine af isteyen ya gafil ya hain ya da kaset korkusu olan şerefsizlerdir!