Çocuğu çölyak hastası olan anne, CHP’li Tekin’e böyle dert yandı!

Çocuğu çölyak hastası olan anne, CHP’li Tekin’e böyle dert yandı!
28 Temmuz 2021 14:50

CHP’li Tekin “çölyaklı bireylerin en büyük ortak sorunu glutensiz ürünlerin pahalılığı olduğunu söyledi.”

 

 
Gürsel Tekin tarafından TBMM başkanlığına sunulan kanun teklifinde, çölyak hastalarının tüketmek zorunda oldukları glütensiz ürünlerin KDV oranlarının %1 oranına indirilmesi ve aynı zamanda ithal olan bu ürünlerin vergi muafiyeti uygulamasıyla fiyatlarının vatandaşların alım gücüne uygun sınırlara çekilmesini talep etti.

 

 
CHP’li Tekin’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

 

 
“Pandemi süreci glutensiz ürün fiyatlarını adeta uçurdu. Bu nedenle tüm çölyaklıların şu an için ortak ve en büyük sorunu glutensiz ürünlerin pahalılığıdır. Pandemi sürecinin en çok etkilenen kesimlerin başında çölyak hastaları geldiğini söyleyen Tekin, “pandeminin ilk günlerinde insanlar panik halinde evlerine; un, makarna, ekmek, yiyecek stoklarken, çölyak hastaları normal zamanda dahi zor buldukları glutensiz ekmek yerine normal ekmek tüketmek zorunda kaldılar” dedi.

 

 
“Çölyak hastalığı olanların sağlıklı bireylerin aksine yediğine, içtiğine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Tekin “her besin kaynağını tüketemeyen çölyak hastaları zor bir hayat yaşarken, aradıkları ürünleri bulamamaktan ve bulduklarında da fiyatlarının pahalı olmasından dolayı zor durumda kalıyorlar” dedi.

 

 
Çölyak hastalarının tüketim gıdalarındaki pahalılığın maddi durumu iyi olmayan aileleri zor duruma soktuğuna da değinen Tekin, “Bir paket makarnayı 25-30 liraya satın alıyorlar. Bir çölyak hastanın günlük gıda harcaması ortalama 200 lira civarında. Bir glutensiz ekmek 10 lira ile 15 lira arasında değişiyor. Buna güç mü dayanır? Umuyorum ki hükümette bu olumlu adımı atar ve bu hastalarımızın aldıkları hizmetleri bir an önce iyileştirir.” dedi.