Cilvegözü Sınır Kapısı’nda kimyasal saldırı önlemi

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda kimyasal saldırı önlemi
22 Ağustos 2013 15:16

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda, Suriye’den gelebilecek kimyasal tehlikeye karşı alınmış önlemler daha da artırıldı.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin, Banyas ve Kuseyr’in ardından Şam banliyölerinde kimyasal silah kullandığı iddiası, Türkiye’de önlemlerin artırılmasına neden oldu. Mayıs ayında Adana Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden Cilvegözü Sınır Kapısı’na görevlendirilerek konuşlandırılan, kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer (KBRN) keşif aracı, olası bir saldırı ihtimaline karşı aktif hale getirilmişti.

Cilvegözü’nde 8 kişilik ekibi ile konuşlandırılan KBRN keşif aracındaki sistem, 3 kilometre mesafeden kimyasal tehdidi algılayabiliyor. Cilvegözü gümrük sahasında konuşlandırılan araç, kimyasal saldırıya maruz kaldığı şüphesi bulunan Suriyelileri kontrol ediyor.

Suriyelilerde kimyasal bulgu rastlanması halinde, tedavi için Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde özel birim oluşturulduğu belirtildi. Yetkililer, şu ana kadar Türkiye’ye, üzerinde kimyasal bulgu rastlanan bir hastanın getirilmediğini açıkladı.