Cilo-Sat Dağları’na barış tırmanışı

Cilo-Sat Dağları’na barış tırmanışı
22 Ağustos 2013 09:42

İstanbul ve İzmir’den gelen Zirve Dağcılık Spor Kulübü üyesi 4 profesyonel dağcı, barış sürecine destek amacıyla Hakkari’nin 4 bin 130 metre yükseklikteki Cilo-Sat Dağları’na tırmanış gerçekleştirdi.

 

22 saat süren tırmanışla zirve yapan dağcılar, tırmanış sırasında yaşadıkları zorlu dakikaları kaydetti.

 

Yıllardır güvenlik nedeniyle yasaklanan Hakkari’ye 30 kilometre uzaklıktaki Cilo-Sat Dağları, dağcılar tarafından yeniden keşfediliyor. Hakkari Zirve Dağcılık Spor Kulübü Temsilcisi Hacı Tansu’nun daveti üzerine İstanbul ve İzmir’den Zirve Dağcılık Spor Kulübü üyesi 4 profesyonel dağcı Hakkari’ye gelerek Cilo-Sat dağlarına zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi. Dağcılar Tunç Fındık, Doğan Palut, Emrah Özbey ve Esra Karadeniz, Hacı Tansu’nun rehberliğinde kuzeybatı yamacından 20 bin yıllık buzullar üzerinden tırmanışa geçti. Yaklaşık 22 saat süren tırmanış sonrası 4 bin 130 metrelik zirveye ulaşan dağcılar yaşadıkları zorlu anları anlatarak kameraya kaydetti.

 

‘YÖRE DAĞ TURİZMİNE AÇILMALI’

 

Tırmanışı organize eden Zirve Dağcılık Spor Kulübü Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, Hakkari yöresinin tam bir turizm cenneti olduğunu söyledi. Bölgenin tamamının turizme açılma zamanı geldiğini belirten Tansu şöyle dedi:

 

“Dağ memleketi olan Hakkari’nin güzelliklerini gittiğimiz her ortamda insanlarla paylaşıyoruz. Çektiğim fotoğraflarla Cilo-Sat Dağları’nın güzelliğini sergilemeye çalışıyorum. Tanıştığım dağcıları da buraya davet ediyorum. Bu dağların dağ turizmine açılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu dağlar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve bizler Türkiye’nin her yerindeki dağlara tırmanmalıyız. “

 

ZİRVEDEKİ HATIRA DEFTERİNİ İMZALADILAR

Cilo-Sat Dağları’na tırmanan ekibin başkanı Tunç Fındık, Hakkari’deki dağların güzelliklerine dünyanın çok nadir yerlerinde rastlayabildiklerini belirterek, böyle bir tırmanışı gerçekleştirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini ve bu tırmanışı barışa adadığını söyledi. Fındık şöyle konuştu:

 

“Hepimiz Cilo-Sat dağlarını çok merak ediyorduk. 20 yıldır bu aklımızın bir köşesindeydi. Ancak karışıklıklar dolayısıyla buraya gelmek mümkün olmamıştı. Şimdi bunu yapabildik. Dağın Kuzey Batı duvarında zirveye ulaştık. Türkiye’nin en yüksek ikinci dağına tırmandığımız için çok keyif aldık. Tırmanışımız 22 saat sürdü. Zirvede güzel anıların yazılı olduğu zirve defterine de yazdık.”