Çifte maaş yasayla güvenceye alınıyor!

Çifte maaş yasayla güvenceye alınıyor!
8 Temmuz 2024 08:34

Kamuda çifte maaş saltanatını bitireceğini açıklayan iktidar, tam aksine yasayla garanti altına alıyor. Binlerce şanslı bürokrat maaşının yanı sıra ayda 98 bin lira da huzur hakkı alacak.

 

 

Yeni yasa sayesinde, kamuda ikinci bir koltuk verilen bürokrat veya bakan yardımcılarına maaş yerine ‘huzur hakkı, ücret, ikramiye’ gibi isimler altında ikinci bir para daha ödenecek. Bu gelir ayda 98 bin 42 lirayı, yılda da 1 milyon 170 bin lirayı bulacak.

 

 

98 BİN LİRA

 

 

Emekliler 10 bin lira aylıkla, asgari ücretliler 17 bin lira maaşla adeta açlık sınavı verirken kamuda yaşanan çifte maaş saltanatı vicdanları kanatıyordu.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre ardından da önceki gün AKP’li milletvekilleri çifte maaş düzenlemesinin de yer aldığı bir torba kanun teklifini TBMM’ye sundu. İkinci gelir için yüksek bir limit de belirlendi.

Buna göre kamuda ikinci bir kurumda yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilen bürokrat, oradaki koltuğu sayesinde ayda 98 bin 42 liraya, yılda da 1 milyon 170 bin liraya kadar ilave gelir elde edecek.

İkinci gelir memur maaş katsayısına endekslendiği için her 6 ayda bir 108.000 sayısının katsayı ile çarpımı oranında, yani memura yapılan zam oranında artacak.

Örneğin bir genel müdür kendi kurumunda ya da başka bir kurumda yönetim kurulu üyesi olduğunda, 110 bin liralık genel müdür maaşının yanı sıra ayda 98 bin 42 liraya kadar da huzur hakkı alacak. Bu genel müdürün çifte geliri sayesinde aylık kazancı 208 bin liraya, yıllık geliri yaklaşık 2.5 milyon liraya ulaşacak. Aynı bürokrat 3-5 kurumda görevlendirilirse oralardan elde edeceği gelir bütçeye aktarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in (ortada) yardımcıları Abdullah Erdem Cantimur aynı zamanda Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi, İsmail İlhan Hatipoğlu Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı, Osman Çelik Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı, Zekeriya Kaya ise TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

 

 

‘Çifte gelir’ olmuyor mu?

 
Binlerce bürokratın cebine ikinci bir gelir girdiği halde ikinci gelirin ismi ‘maaş’ olmadığı gerekçesiyle yasal sayılacak. Milyonlarca emekli 10 bin, çalışanlar da 17 bin lira gibi aylık gelirlere mahkum edilirken kamuda çalışanların cebine ‘maaş değil’ denilerek ikinci bir gelir ödenecek.