Çiftçinin emekli olması imkansız

Çiftçinin emekli olması imkansız
24 Ocak 2023 12:40

Çiftçilerin emekli olmaları giderek zorlaşıyor. 2023 itibarıyla Hazine teşvikiyle 2 bin 952 olan tarım BAĞ-KUR primi üreticileri zora soktu. Hayat pahalılığından şikâyet eden çiftçiler “Cebimize para kalması lazım” diyor.

 

 

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre ülkede çiftçilerin yaş ortalaması yükseliyor ancak emekli olmaları giderek zorlaşıyor. Çiftçilerin 2022 yılında 2 bin 158 lira 8 kuruş olan tarım BAĞ-KUR primleri, 2023 yılında 3 bin 452 lira 76 kuruş oldu. Bu tutar Hazine teşvik indirimi ile 2 bin 952 lira 36 kuruşa düştü fakat çiftçiler için yine de ödemesi zor bir tutar. Zira asgari ücret üzerinden işverenlerin ödediği SGK payı 1551 lira 24 kuruş.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2016 yılında 717 bin 876 kişi zorunlu tarım BAĞ-KUR’lu kişi sayısı yüzde 23,79 düşüş ile 547 bin 75 oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) Ziraat Odaları Bilgi Sistemi verilerine göre son 2 yılda 172 bin 747 çiftçi, tarım BAĞ-KUR ödeyemeyecek güçte olduğunu muafiyet belgesi ile ispatlayarak tarım BAĞ-KUR ödemekten vazgeçti.

Girdi maliyetleri artan, gelirleri düşen çiftçilerin tarım BAĞ-KUR primlerini ödemesi, emekli olması neredeyse imkânsız hale geldi. Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçiler 9 bin gün prim ödemesi ile emekli oluyor. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçiler ise 25 yıl prim ödemesi yapmak durumunda. Çiftçiler, tarım BAĞ-KUR primlerinin çok yükseldiği için ödemenin her geçen yıl daha da zor olduğunu belirtti. Özellikle mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatlar, şuan ki prim miktarlarını ödemeyi zorlaştırıyor.

 

 

Küçük yaştan itibaren çiftçilik yaptığını anlatan Osman Baykar, bugüne kadar prim ödemelerini hiç yapamadığını söyledi. 52 yaşındaki Baykar, bir dönem kâhyalık yaptığını ve o dönemde sigorta girişinin yapıldığını belirtti. EYT düzenlemesi ile geriye dönük borçlanarak emekli olmayı hayal eden Baykar, durumunu şöyle anlatıyor: “Manisa Sarıgöl’de çekirdeksiz sultani üzüm üretimi yapıyoruz. Senede bir kere ürün hasat ediyoruz ama 12 ay prim ödememiz gerekiyor. Bir doğal afet olduğunda 3 yıl geriye gidiyoruz. Bağa masraf etmemiz gerekiyor. Kendimize bakamıyoruz, primleri nasıl ödeyelim? Bugüne kadar hiç ödeyemedim tarım BAĞ-KUR’u, Tariş’e ve tüccara ürün sattığımızda kesinti oluyor sadece. Bin 700 günlük sigortam var. Bir umut 150-200 bin lira geriye dönük borçlanıp emekli olacağım.” 42 yaşındaki Erkan Akdeniz de tarım BAĞ-KUR prim ödemesini yapamadığını belirtti. Akdeniz, primlerin çok yüksek olduğunu, bu nedenle ödeme yapamadığını söyledi. 2 çocuk babası olduğunu belirten Akdeniz, “Hastaneye giderken de cebimizden harcıyoruz. Devlet hastanesine gitsek bile giriş ücreti alınıyor, ilaçları zaten parayla alıyoruz. 2008 yılında tarım BAĞ-KUR’lu oldum, o yıl bir kere 700-800 liralık ödeme yaptım. Daha sonra ödeme yapamadım. Daha önce de kısa süreli bir iş deneyimim olmuştu, oradan sigorta girişim vardı. Şimdi anca bir yapılandırma ya da af çıkarsa emekli olabilirim” dedi.

Hayat pahalılığı nedeniyle prim ödemelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Akdeniz, “Her şeyin fiyatı 2-3 katına çıktı. Cebimize para kalması lazım ödeme yapabilmek için yoksa mümkün değil” ifadelerini kullandı.