Çiftçiler, traktörlerle ‘İpek Yolu’nu trafiğe kapattı

Çiftçiler, traktörlerle ‘İpek Yolu’nu trafiğe kapattı
18 Ağustos 2013 08:07

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’ndeki çiftçiler, elektrik kesintilerini protesto etmek için uluslararası ‘İpek Yolu’ olarak bilinen E-90 karayolunu traktörleri ile trafiğe kapattı.

 

Elektrik kesintilerinden dolayı ürünü sulayamadıklarını anlatan çiftçiler, jandarmanın kendilerini ikna etmesi sonucu 1 saat sonra eylemlerini bitirerek yolunu trafiğe açtı.

Kızıltepe İlçesi’ne bağlı Hacı Hasan, Yumaklı, Esenli, Aktolga, Yurtderi, Hoca köy, Damgalı, Gürmeşe ile Dikmen Köyü’nde çiftçilik yapan köylülerin de bulunduğu yaklaşık 1000 çiftçi, elektrik kesintilerini protesto etmek için traktörleri ile birlikte Sürekli Köyü yakınlarında korna çalarak yol kenarında uzun kuyruklar oluşturdu. Jandarmanın da yol kenarında önlem alarak izlediği protesto gösterisi sırasında köylüler daha sonra traktörleri ile uluslararası İpek Yolu’nu trafiğe kapattı. Yaklaşık bir saat süren yol kapatma eylemi nedeniyle çift taraflı olarak yol üzerinde yaklaşık 20 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Mustafa Karakaş adlı çiftçi, sabahın erken saatlerinden beri toplanan eylemcilerin bir muhatap beklediğini, ancak hiçbir yetkilinin bin çiftçinin toplandığı alana gelmeye tenezzül etmediğini belirterek, şöyle dedi:

“Gezi eylemlerinde birkaç ağaç kesildi, yer yerinden oynadı. Burada binlerce dönüm mısır ekili alan kuruyor. Kimse buna sahip çıkmıyor. 3 saattir yetkili birini bekliyoruz gelen olmadı.”

Çiftçilerden Mehmet Aslan ise, yaklaşık 3 aydan bu yana her gün ortalama 8 saat elektriklerinin kesildiğini, sondaj desteğiyle ürünlerini sulayan çiftçiler oldukları için büyük sıkıntı çektiklerini anlattı. Aslan, şöyle konuştu:

“Sıkıntımızı duyurmak için her defasında yetkililere gittik ama, bugüne kadar hiçbir çözüm yoluna gidilmedi. Bankalardan kredi çektik. Faiz altına gittik. Şimdiden ürünlerimiz kurudu. Mısırlarımız susuzluktan tarlada atıl duruma düştü. Hepimiz iflas ediyoruz. Nerde Tarım bakanı, Tarım bakanı gelsin gübre borcumuzu ödesin. Nerde Milletvekilerimiz, oy zamanı gelip oy istemeyi biliyorlar. Sonra da hiç kimseyi yanımızda görmüyoruz.”

Karayolunu daha önce 3 saat trafiğe kapatmayı hedefleyen ve yola getirdikleri mısırları atan çiftçiler jandarmanın ikna etmesi sonucu eylemlerini 1 saat sonra tamamlayarak köylerine  döndü. Eylemin sona ermesi ile E-90 karayolu yeniden trafiğe açıldı.

t5 t4 t3 t2 t1