Çiftçi yırtık lastik ayakkabısıyla isyan etti! ‘Bana bir Ermenek lastiği gönder, yalnız sağ teki olsun’

Çiftçi yırtık lastik ayakkabısıyla isyan etti! ‘Bana bir Ermenek lastiği gönder, yalnız sağ teki olsun’
7 Haziran 2021 07:49

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut ile Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, CHP Genel Merkezinin görevlendirmesiyle gittikleri Aksaray’da, kuraklıktan sonra dolu afetinin mağdur ettiği çiftçilerle köylerinde buluştu.

 

 

Büyük hasar gören arpa, buğday, şeker pancarı, mısır ve ayçiçeği ekili alanlarda incelemelerde bulunup üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Heyeti, mağdur çiftçilerin zararının karşılanmasını, borçların faizlerinin silinerek ertelenmesini ve çiftçilerin desteklenmesini istedi. CHP Milletvekili Ayhan Barut’a yırtık lastik ayakkabısını çıkartarak derdini anlatan bir çiftçi ise, “Ayakkabı alamıyoruz. Dedem çarıkla gezermiş, yakında biz de çarıkla gezer hale geleceğiz. Çiftçiyi bu duruma getirdiler” dedi.

 

 

“ZARAR KARŞILANSIN”

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla kuraklıktan sonra dolu afetinin mağdur ettiği çiftçilerle buluşmak üzere görevlendirilen TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut ile Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Aksaray’a adeta çıkarma yaptı. Dolu afetinin yaşandığı Eskil ve Bayıraltı Köyleri’ne gitmeden önce CHP Aksaray İl Örgütü’nü ziyaret eden CHP’li Milletvekillerine, Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Yeşiltepe Belediye Başkanı Tahsin Çelik, Saratlı Belediye Başkanı Zeki Türker, CHP İl ve İlçe Yöneticileri, Kadın ve Gençlik Kolları Temsilcileri eşlik etti. Aksaray Ziraat Odası’na giderek Başkan Emin Koçak ve üreticilerle buluşan CHP Heyeti, kuraklık ve dolu afetiyle ilgili bilgi aldı. Aksaray’ın tarım kenti olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Kuraklıktan kaynaklı 500-600 bin dekar ekili alanda ciddi zarar oluşmuştu. Kentimizde bu ay başında yaşanan dolu afeti nedeniyle de 20 bin dekardan fazla alanda zarar var. Çiftçimizin zararı karşılanmalı, borçları ertelenmeli, faizsiz kredi ve yeterli destek verilmeli” diye konuştu.

 

 

ZARAR GÖREN TARLALARI İNCELEDİ, ÜRETİCİLERİ DİNLEDİ

 

 

Doludan kaynaklı buğday, arpa, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı ekili yaklaşık 7 bin dekar alanda büyük zararın oluştuğu Eskil bölgesinde bağlı Cumhuriyet, Akkaş, Tosun, Eşmekaya ve Gazi köylerine giden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, zarar gören ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Barut, üretici köylüleri dinledi, zararın karşılanması ve üreticinin desteklenmesi için iktidara çağrı yaptı. Kuraklıktan sonra çiftçileri dolu afetinin vurduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise süreci sadece izlediğini aktaran Barut, “Bu yıl kuraklığın hakim olduğu bölgede dolu afeti de çiftçinin canını yaktı, zararını katladı. Ne yazık ki AKP her krizde olduğu gibi bunda da çiftçileri yalnız ve sahipsiz bıraktı. Çünkü bunlar tarımı ve çiftçiyi üvey evlat olarak görüyor. Derhal çiftçinin zararı tespit edilip karşılanmalı, borçların faizi silinmeli ve 5 yıl ötelenmelidir. Çiftçiye hibe ve ucuz kredi verilmelidir. Aksi takdirde çiftçi seneye ürün ekemez hale gelecektir” şeklinde konuştu. CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ve dolu mağduru çiftçiler de zararlarının karşılanıp borçların silinmesini, kendilerine destek verilmesini talep etti.

 

 

YIRTIK LASTİK AYAKKABISINI ÇIKARIP TEPKİ GÖSTERDİ

 

 

Eşmekaya Köyü’nde 150 dekar arazisi olduğunu ancak borçtan kurtulamadığını aktaran Mehmet Özkara adlı çiftçi, giydiği yırtık lastik ayakkabının tekini çıkartarak iktidara sert tepki gösterdi. Çiftçinin çok zor durumda olduğunu aktaran Özkara, “Maliyetler arttı, mazot ve gübre fiyatları çok arttı. Ayakkabım eskidi, Konya’da bir arkadaşı aradım, ‘Bana bir Ermenek lastiği gönder, yalnız sağ teki olsun’ dedim. ‘Ya lastik değişir mi?’ dedi. Arabanın ki değişiyor da, çiftçinin ki niye değişmeyecek? Allah razı olsun, Tayyip Erdoğan çiftçiyi bu vaziyete getirdi. Biz bunu bulamayız herhalde, dedemin çarığını arayacağız. Biz bu sene ekin de ekemeyiz. Çiftçi ekmezse hepimiz aç kalırız. Çiftçi çok perişan” diye feryat etti.