CIA’da neler oluyor? Ava giden avlanır

CIA’da neler oluyor? Ava giden avlanır
3 Aralık 2012 00:53

Sanki yerli bir marka gibi adını CIA diye İngilizce bilmiyenlerimizin bile bildiği Merkezi Haberalma Servisi, ABD’nin hem kendine hem dünyanın başına bela ettiği bir kurumdur.

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM


Bizde çuvalcı general Petraeus diye bilinen   son başkanı  istifa etmek zorunda kaldı. Bunun sebebi olarak yasak ilişkisi gösterildi. Aslında burada da çeşitli karanlık oyunlarının döndüğü söyleniyor.



Mehmet Emin Değer, CIA Kontra Gerilla ve Türkiye, 1977 baskılı kitabında İhsan Sabri Çağlayangil’in, İsmail Cem’le bir röportajında, ‘CIA altımızı oymuş’ dediğini belirtir. 1947 yılında kurulan bu gizli örgüt hakkında artık bir çok bilgi var.  
 



Binlerce yazıya, kitaba, filme, ABD Kongresi incelemelerine,  hatta şarkılara konu oldu. Bazısı kendileri tarafından açıkca yayınlandı, bazıları da çarpıtmak için hayalet yazarlarca… Ama CIA finansı ile yazıldı bu çeşitli konulardaki kitaplar.

‘Kitaplar tüm diğer propaganda metodlarından çok farklıdır. Çünkü tek bir kitap okuyucunun düşünce ve davranışlarını büyük bir şekilde değiştirebilir; Hiç bir başka medya yayını bununla karşılaştırılamıyacağı kadar.’
  Dış ve Askeri Haberalma, Kitap 1,  Bir CIA Gizli Hareket Dairesi Üyesi.

Orhan Pamuk’un meşhur ‘Bir kitap okudum tüm hayatım değişti’ diye bir romanına başladığı gibi.  Bizde böyle bir kitaba örnek Nadire Mater’in ‘Memedin Kitabı’ gösteriliyor.  


 
CIA hakkında ilk kendi çalışanları tarafından yazılan kitap sansüre uğradı, bu kitap CIA, Victor Marchetti – John D. Marks, Nebioğlu Yayınları tarafından yayınlandı. Daha sonra yaptıklarına pişman olan vicdanının sesini dileyen bir CIA ajanı tarafından yazılan bu konuları anlamak isteyenlere kaynak bir kitap, CIA Günlüğü (1. ve 2. cilt), Philippe Agee, E Yayınları.

Bu yüzden ülkeden ülkeye kaçmak zorunda kaldı.  En sonunda Kuba’ya sığındı ve kendisini vatan hainliği ile suçlayan Bayan Bush’a karşı açtığı mahkemeyi  kazandı.  
 


CIA hakkında bir çok film yapıldı ama bu konuda tek bir film izlemek istiyorsanız Robert De Niro’nun Good Shepherd 2006, yani İyi Çoban adlı filmini tavsiye ederim. Bu film CIA’nin kuruluşunu, kuran ve çalışanlarının ahlaki çöküşünü anlatıyor. Bu film hakkında CIA tarihçileri bir bildiri yayınlayıp  ciddi şekilde hatalı olduğunu ve CIA’yi çok karanlık gösterdiğini belirttiler. Bu görüşü kendi ahlaklarına bırakıyoruz. Yaptıkları oyunlar, tehditler, cinayetler ortalığı aydınlatıyor, ülkelere demokrasi ve özgürlük getiriyor. Bizim çuvalcı Petraeus’de tüm dünyada uzman oldukları itibarsızlaştırmaya yöntemleriyle bazı politikalarına karşı çıkanlarca istifaya zorlandı. Bunun İsrail ile ilgili olduğu yazılıyor.

Ava giden avlanır.
 
 
 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı