CHP’nin tutmayan, MHP’nin tutan stratejisi!

CHP’nin tutmayan, MHP’nin tutan stratejisi!
5 Haziran 2023 09:00

Muhalefet partileri AK Parti ve MHP’nin seçim ittifakı sisteminde yaptığı değişikliği iki partinin ortak liste ile seçime girme hesabı olarak değerlendirmişti. Ancak böyle olmadı, MHP “partinin kurumsal kimliği her türlü matematik formülünün üzerinde” diyerek ayrı listeyle seçime girdi. Oylarında büyük düşüş gösteren anketlere karşın seçimin sonunda oyunu büyük ölçüde korudu, hatta milletvekili sayısını bir artırdı.

 

 

Bu süreçte DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’ye “ortak liste” önerisi götüren CHP ise düzenlemeyi muhalefet lehine avantaja çevirmeyi hedefledi. Gazete Duvar’da yer alan habere göre seçim sonuçlarına bakıldığında beklenen hedefe ulaşılamadı, 4 partiye verilen kontenjan düşülünce CHP’nin milletvekili sayısı 2018 seçimlerinin de altına indi.

 

 

Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP’de MHP’nin aldığı vekillikler için, “Bahçeli doğru strateji uyguladı. Kurumsal kimliğini koruması, ortak listeyi kabul etmemesi oylarını korumasını sağladı. Kendi seçmeninden Zafer Partisi’ne giden oylar olsa da seçime ayrı girerek AK Parti’den uzaklaşan seçmene kapı açmış oldu” yorumları dikkat çekti.