CHP’nin, 2011’de AKP iktidarını ‘rapor’ ile uyardığı ortaya çıktı!  CHP’li Tekin: AKP’nin açın programına bakın, iklim kelimesini sadece bir defa kullanılmış

CHP’nin, 2011’de AKP iktidarını ‘rapor’ ile uyardığı ortaya çıktı! CHP’li Tekin: AKP’nin açın programına bakın, iklim kelimesini sadece bir defa kullanılmış
4 Ağustos 2021 12:29

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Günlerdir ülkenin dört bir yanında çıkan yangınlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada “görüldüğü gibi İklim değişikliği ile ilgili felaket geldikten sonra çözümün insana, doğaya maliyeti fazla oluyor. İktidarda olanlar, Küresel ısınmanın bir beka sorunu olduğunu artık akıllarına sokma vakti gelmiştir” dedi

 

 

Tekin, “20 yıldır görev başında olan iktidarının ormanlarımızla olan tek ilişkisinin rant üzerinden kurulu olduğu için küresel ısınma gerçeğinden bihaber durumdalar. Felaket gelmeden görüp önlem alırsınız insan, çevre tüm canlılar bir felaketle karşılaşmadan sorunların çözümünü görmüş olursunuz. Bu durumda, Türkiye’nin vakit kaybetmeden iklim krizine yönelik sonuç alıcı adımlar atması bir zorunluluk olmuştur. İfadesini kullandı. Tekin, şunları kaydetti:

“Türkiye bugün dört bir yanda çıkan orman yangınlarıyla boğuşurken, CHP 2011 yılında ‘Herkes İçin Sürdürülebilir Kalkınma” başlığıyla açıklanan 50 sayfalık bir rapor yayınlamıştı. Yaşanan iklim değişiklikleri karşısında, başta iktidar partisi olmak üzere tüm kamuoyunu olası felaketlere karşı o tarihte uyarmıştı. Yaşanan iklim değişikliklerinin ayrıntılı bir şekilde ele alındığı raporda, Türkiye’nin hem çevresel ve coğrafi yapısı gereği, hem de bölgesel gelişmişlik, gelir seviyesi ve altyapı kapasitesi farklılıkları nedeniyle iklim değişikliğinin önemli seviyede etkisi altında olduğu vurgulanmıştı.”

 

 

DERHAL ADIM ATMALIYIZ

 

 

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırmak için alınması gereken önlemler başta olmak üzere vakit kaybetmeksizin bir an önce adım atılması gerektiğini ifade eden Tekin, “20 yıldır ülkeyi yönetenler iklim konusunda ne yapacaklarını çıkıp hiç söylüyorlar mı? Ekonomiden, eğitime, çevre, iklim tarım her konuda en hazırlıklı olan parti CHP’dir. İklim değişikliği ile ilgili felaket geldikten sonra çözümün insana, doğaya maliyeti fazla olur. Felaket gelmeden görüp önlem alırsınız insan, çevre tüm canlılar bir felaketle karşılaşmadan sorunların çözümünü görmüş olursunuz.

 

 

AKP’nin açın programına bakın, iklim kelimesini sadece bir defa iklim değişikliği anlamında kullanmış. O da tarımda iklim değişikliğini izlemek için. AKP, 20 yıl içinde ne yazık ki somut, ölçülebilir ve bilimsel gerçekliklerle ilintili bir iklim değişikliği hedefi koymamıştır. CHP ise 2011 seçim programında ‘Herkes İçin Sürdürülebilir Kalkınma” başlığıyla açıklanan 50 sayfalık raporunda, yaşanan iklim değişiklikleri karşısında, ülke kaynaklarının en verimli ve çevre dostu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade edilmiştir. CHP’de doğa hakları ve çevre politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığı bu konuları defalarca gündeme getirmiştir.

Tekin, 2011 ve sonrasında hazırlanan iklim raporu alanında konunun en iyi uzmanlarıyla görüştüklerini belirterek partisinin iklim değişikliği konusunda 2011 yılında hazırladığı raporu tekrar kamuoyu ile paylaştı.