CHP’li Zeybek, AKP’nin, İBB’ye engellemelerini Meclis kürsüsünden anlattı!

CHP’li Zeybek, AKP’nin, İBB’ye engellemelerini Meclis kürsüsünden anlattı!
2 Kasım 2021 08:44

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek TBMM Genel Kurulu’nda AKP’nin İBB’ye yönelik engellemelerini dile getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda son zamanlarda sıkça İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili gündeme gelen konular ile ilgili iktidara seslendi.

 

 

 

TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek; Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 25 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiği dönemdeki UKOME’nin üye yapısındaki 11’e 11 olan denge, AK Parti seçimleri kaybettikten sonra hemen 5 kişilik bakanlık ve kamu kurumu temsilcisi atanarak 16’ya 11’e getirildiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Ulaşım Daire Başkanı olarak görev yapan bir kişi Ulaştırma Bakanlığı’nın temsilcisi olarak oraya geliyor ve ondan sonra UKOME’de kararlar, bu kişi elini kaldırdığında 16 kişinin aynı anda el kaldırmasıyla İstanbul halkının aleyhine dönüyor. Niye dönüyor? 28 Ekim tarihinde UKOME’nin gündemine İstanbul halkının en temel sorunlarından birisi olan taksi sorununun çözümüyle ilgili bir madde 10. kez geldi; ve yine, talimatla kalkan eller havaya kalktı, İstanbul halkını, 16 milyon İstanbulluyu, milyonlarca turisti rahatsız eden kararlara imza atıldı.

Şimdi burada şunu da belirtmek gerekiyor; Acaba AKP; taksi şoförleri için 1 senenin 12 ay değil 13 ay olduğu, her plaka kullanan taksi şoförünün 12 değil, 13 taksit ödediği plaka ağalarıyla birlikte hareket etmekten ne zaman vazgeçecek merak ediyorum?”

 

 

İBB; 750 TANE MİNİBÜS VE 250 TANE DOLMUŞU TAKSİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR. 16 MİLYON İSTANBULLU HER KESİMİYLE NEFES ALMAYA BAŞLADI

 

 

Fakat bir taraftan iyi şeyler de oluyor. Ekrem İmamoğlu Başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin almış olduğu kararla birlikte, son 2 yıl içinde açılmış olan metro hatları neticesinde metro ve raylı sistemler güzergahı üzerinde görev yapan ancak metro ağının genişlemesiyle birlikte gelirleri düşen 750 tane minibüs ve 250 tane dolmuş hattı yarın (2 Kasım 2021) taksiye dönüşüyor. 16 Milyon İstanbullu, İstanbulumuzu oluşturan toplumun her kesimleri 2019’dan itibaren gözle görülür şekilde nefes almaya başladı. 750 tane minibüs ve 250 tane dolmuş hattının taksiye dönüşümü bunun göstergesidir.

 

 

 

İSTANBUL’UN ALTYAPI PROBLEMLERİ 2 SENEDE ÇÖZÜLDÜ, ARTIK DENİZLE BİRLEŞEN İLÇE MEYDANI FOTOĞRAFLARINI GÖRMÜYORUZ

 

 

İstanbul’da olanın bitenin farkında olmayan, İstanbul’da üst üste 2 kez seçimi kaybetmiş siyasi zihniyetin temsilcisi bazı milletvekilleri TBMM kürsüsünde çıkıp yerli yersiz konuşuyorlar. Ben bir İstanbul Milletvekili olarak bu arkadaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bir milletvekili diyor ki: “İstanbul’da İSKİ ne yapıyor?” İstanbul’da yağmur ve sel felaketleri fotoğraflarını hatırlayın. Üsküdar Meydanı’nın Boğaz’la buluştuğunu, Eminönü Meydanı’nda, Galata Köprüsü’nün altında da bir yurttaşımızın yaşamını yitirdiğini. Bunları unutmadık.

Sayın İmamoğlu seçildikten sonra, pandemiyle birlikte sokağa çıkma yasağını çok başarılı değerlendiren İSKİ yönetimi Üsküdar Meydanı, Beşiktaş Meydanı, Karaköy Meydanı, Eminönü Meydanı, Bakırköy Meydanı, Kartal Meydanı olmak üzere İstanbul’da 16’dan fazla meydanın bütün bu altyapılarını tamamladı ve artık İstanbul’da hiçbir yağmurda, hiçbir sel felaketinde geçmişte yaşanılan o manzaraları yaşama ve görme şansı kalmadı.

 

 

EKREM İMAMOĞLU DÖNEMİNDE HİZMETE ALINAN METRO HATTI AK PARTİ DÖNEMİNİN 3 KATI

 

 

İstanbul’da olanın bitenin farkında olmayan, İstanbul’da üst üste 2 kez seçimi kaybetmiş siyasi zihniyetin temsilcisi bazı milletvekilleri yine “Efendim, metro yapılıyor mu?” diye soruyorlar: Bakın, 25 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiler, ben de 9 yıl o belediye meclisinde görev yaptım. İstanbul’da Refah Partisi sonraki Fazilet Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisinin görev yaptığı 25 yıl içinde İstanbul’da ortalama yapılmış olan toplam metro ağı 124 kilometre yani her bir yıl için 5 kilometrelik bir metro ağını yaptılar. Ama Haziran 2019’da İstanbul’da 233 kilometre olan raylı sistem ve metro hattı bugün itibarıyla 262 kilometre. Yani 1 yılda 15 Kilometre. Yani AKP döneminin 3 katı.

 

 

 

 

 

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE 98.7 KİLOMETRE METRO AĞI DAHA İSTANBULLU’NUN HİZMETİNE AÇILACAK

 

 

Şimdi önemli bir bilgi vereyim. 2022 yılı içinde daha önce Kadir Topbaş döneminde ihale edilmiş ve ardından gelen belediye başkanının ihalelerini iptal ettiği, bütün metro yatırımlarını durdurduğu ve Sayın İmamoğlu’nun göreve geldikten sonra yurt içinden bütçe kaynaklarından, yurt dışından uluslararası EUROBOND ya da tahvil ihracı ile bulduğu paralarla yapılmış olan metro yatırımlarıyla birlikte şu an yaklaşık 98,7 kilometrelik metro 5 yıl içinde İstanbul’un hizmetine açılacak. Önümüzdeki 2022 yılı içinde Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküleri, Dudullu- Bostancı metro hattı, Eminönü Alibeyköy hattının Eyüp ile Eminönü arasındaki bölümü, Kabataş – Mecidiyeköy-Mahmutbey hattının tamamı tamamlanacak.

 
İBB TÜM OTOBÜSLERİ SARIYA BOYADI, ULAŞIMA ADALETİ VE KALİTEYİ GETİRDİ

 

 

 

İstanbul’da farklı grup ve kişilerin kullandığı İETT araçları, halk otobüsleri, turkuazlar, erguvanlar gibi yandaşlara verilmiş olan hatlar vardı. Bunların kimi çok para kazanıyordu kimi az kazanıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütün otobüslere, özel şahıslara ve şirketlere ait olan tüm otobüslere “Artık, yolcu kapmak için yarışmayacaksınız, yaptığınız kilometre başına size para ödeyeceğim.” dedi ve hepsini sarı renge boyadı. Böylelikle ulaşımın otobüs ayağında da hem kazanç açısından adalet sağlanmış oldu, hem de vatandaşlar daha kaliteli hizmet almaya başladı.

 

 

HAZİRAN 2019 SONRASINDA İETT OTOBÜSLERİ DAHA AZ ARIZA YAPMAKTA

 

 

İETT’nin resmî raporu var. Daha önce; AK Parti milletvekillerinin çok iyi tanıdığı, İstanbul’un otobüslerinin bakım ve onarımlarını yapanların döneminde “10 bin kilometrede 5″ olan arıza yapma sayısı 2019, 2020 ve Allah’ın izniyle 2021 yılının tamamında 4 ve 4’ün altındaki rakamlara resmî olarak çekilmiş durumdadır. Bunu da bilgilerinize sunmak istiyorum.

 

 

128 MİLYAR DOLARIN 53 MİLYARININ NE AMAÇLA HARCANDIĞINI BİLİYORUZ

 

 

 

“Merkez Bankasının 128 milyar doları nerede?” sorusunun kısmen cevabı şudur; AK Parti, 2019 yılında kaybettikleri 31 Mart seçimleri ile 806 bin oy farkıyla kaybettikleri 2. İstanbul seçimleri arasındaki sürede bu 53 milyar doları bozdurmuş ve bu parayı muhtelif yerlere akıtarak ve aktararak seçimi kazanmaya çalışmıştır. Bu kesinlikle böyle bilinmelidir.

 

 

 

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI, İBB’NİN GELİRLERİNE EL KOYARAK İSTANBUL HALKINA ZULMETMEKTEDİR

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütün kentlerde olduğu gibi İstanbul’da da raylı sistem yatırımları yapıyor. Biz, CHP olarak seçimi kazanana kadar Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmış olduğu raylı sistem yatırımlarının bilet bedellerinin % 15’i tahsil edilerek ilgili bakanlığa ödeniyordu. Yani açılmış olan hattın bilet gelirinin % 15’i borca mahsup ediliyordu. Bir örnek; İstanbul’da Rumeli Hisarüstü-Levent hattını Ulaştırma Bakanlığı yaptı ve bunun bedeli karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Bakanlığına ne ödedi? 2015 yılında 470 bin, 2016 yılında 946 bin, 2017 yılında 1 milyon 44 bin, 2018 yılında 956 bin. 2019 yılında Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul’da Belediyeyi kazandı ve bilin bakalım İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının hazine yardımından ne kadar para kesildi? En son kesilen 1 milyondan hareketle 5 katı?10 katı? 50 katı? 100 katı? Hayır. Tam 326 katı, 326 milyon TL İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hakkından para kesilmiş. Bu, zulümdür.

 

 

 

İSTANBUL’U 1 KERE DEĞİL, 2 KERE KAYBETTİLER. AKP, BUNDAN SONRA YAPILACAK OLAN BÜTÜN SEÇİMLERİ KAYBETMEYE NAMZETTİR

 

 

Sözlerinin sonuna gelirken Cumhurbaşkanı’nın geçmişte söylediği bir söz üzerinden Türkiye’nin geleceğine değinen Zeybek; “Bu zulmün altında, İstanbul’da 806 bin oyla seçimi kaybetmenin yaratmış olduğu panik ve yaratmış olduğu temel siyasal sonuç vardır. Sürekli “11 seçim kazandık.” diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözü değil mi “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder.” sözü? İstanbul’u 1 kere değil, 2 kere kaybettiler; AKP, bundan sonra yapılacak olan bütün seçimleri kaybetmeye namzettir.” dedi.