CHP’li Yılmazkaya: Asıl beka meselesi beyin göçüdür!

CHP’li Yılmazkaya: Asıl beka meselesi beyin göçüdür!
3 Ekim 2022 15:19

“Amerika, Kanada, Finlandiya, Avusturya, Almanya gibi gelişmiş birçok ülke bizim gibi ülkelerdeki yetişmiş beyin göçünü kendi ülkelerine çekebilmek için birçok uygulamayı hayata geçirmektedir!” diyen CHP’li Vekil önemli uyarılarda bulundu.

 

 
“Cumhurbaşkanı ve kabinesinin; giderlerse gitsinler dediği, mobing uyguladığı ve aşağıladı bilim insanı, akademisyen, doktor, mühendis, sağlık çalışanı, öğretmen, bilişim-teknoloji uzmanı, yazılımcı gibi kritik öneme sahip meslekler için birçok ülke harekete geçerek, bu yetişmiş beyinleri kendi ülkelerine çekmek için önemli adımlar atmaktadır” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

 
“Ülkemizin yetişmiş beyin gücüne sahip çıkmak ulusal güvenliğimizin teminatıdır” diyen Yılmazkaya, “Asıl bu konu beka meselesidir” diyerek hükümete ve orağına göndermede bulundu.
Son yıllara ülkemizde giderek artan beyin göçüyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, AKP Hükümetine de uyguladığı ötekileştirici dil nedeniyle sert eleştirilerde bulundu.

 
“Güçlü bir Türkiye için; bilime, insanlığa ve eğitime gereken önemin verilmesi gerekirken, beyin göçünü tetikleyen ve destekleyen politikalarla ülkenin geleceğinde büyük tahribatlar yaratılmaktadır” diyen Yılmazkaya, en son Almanya’nın uygulamaya soktuğu “fırsat kartı” planıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

 
Almanya, Türkiye Gibi Ülkelerden Gelecek Beyin Göçüne Teşvik Veriyor!

 
Yılmazkaya, “Uzun süredir işgücü açığını kapatmak isteyen Almanya göçmen yasasını değiştirerek, kalifiye iş gücü eksikliğine dair çalışmalar için Türkçe adı “fırsat kartı” olan “Chancenkarte”ı hayata geçiriyor.

 
Almanya Hükümeti, nitelikli işgücü yetersizliğini aşmak için vasıflı mesleklere sahip insanların ülkeye göç etmesini kolaylaştırma adına harekete geçerek, bu kişilere Almanya’da daha hızlı ve kolay iş bulma fırsatı, yani çeşitli teşvikler sunmaktadır.

 
Almanya hükümeti bu hamlesiyle Türkiye’de dışlanan, ötekileştirilen, baskı gören yetişmiş insanımıza özgürlükler ile daha iyi bir yaşam, daha iyi iş imkanı vadediyor.

 

 
Eğer mevcut iktidar baskı, mobing, yıldırma politikalarından vazgeçmez ise, gençleri, doktorları, bilim insanlarını, sanatçıları ayrıştırma zeminine son vermez ise; Almanya ve benzeri ülkelerin uygulamaya koyduğu “fırsat kart” programları ile ülkemizden beyin göçü daha da hızlanacak ve nitelikli insan gücü potansiyelimiz ağır hasar alacaktır” ifadelerini kullandı.

 
Amerika’sı, Almanya’sı Diğer Ülkelerdeki Beyin Göçünü Kendi Ülkelerine Çekmenin Hesaplarını Yapmaktadır!

 
“Amerika, Kanada, Finlandiya, Avusturya, Almanya gibi gelişmiş birçok ülke bizim gibi ülkelerdeki yetişmiş beyin göçünü kendi ülkelerine çekebilmek için birçok uygulamayı hayata geçirmektedir!” diyen Yılmazkaya, “Son dönemde gençlere, sanatçılara, kadınlara yönelik baskılar ve ayrıştırıcı beyanatlarla yaşam, giyim, hayat tarzlarına kısıtlama çabalarıyla toplum kesimlerini soluksuz bırakmaya yönelen iktidara karşı oluşan sosyal ve ekonomik tepkiler yurt dışına gitme eğilimlerini artırıyor.

 
Almanya, açıkladığı ‘nitelikli insan kaynağı ve beyin gücü toplama’ programı için profesyonelleri alacağını ve bunlara her türlü maddi-manevi olanakları sağlanacağını tüm dünyaya duyurdu.
Almanya ve Almanya gibi ülkeler Türkiye’deki ötekileştirici politikaların yarattığı bu atmosferi fırsata çevirmek istiyor.

 
Alman hükümeti ülkenin sanayicileriyle, iş insanları, sendikalar, eğitim kurumlarıyla bir araya gelerek ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmanın sonunda; deneyimli, nitelikli insan açığını kapatmak üzere mesleklerden uzman, yetişmiş on binlerce insanı Almanya’ya davet ediliyor.

 
Bu beyin göçünü tersine çevirmek, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması adına bizlere büyük görevler düşmektedir.

 
Ülkedeki yetişmiş beyin göçünü tersine çevirmek, üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına bütçeden gereken desteği sağlamak önceliğimiz olmalıdır. Gelişen ve değişen dünyamızın teknolojik hızına yetişmek adına, ülkemizdeki yetişmiş beyin gücüne sahip çıkmak geleceğin güçlü Türkiye’si için olmazsa olmazların başındadır.

 
İkinci Dünya Savaşı sonunda, yerle bir olmuş, taş taş üstünde kalmamış Almanya üniversiteleri ve yetişmiş beyin gücü sayesinde o günlerin yıkık Almanya’sı bugün; dünyanın en büyük 4. Ekonomisi, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve Avrupa Birliğini yöneten lokomotif ülke konumuna gelmiş.

 
Türkiye’nin imarında, iktisadi yapılanmasında, demokrasisinde, temel hak ve özgürlüklerin gelişmesinde temel kilometre taşı niteliğinde olan beyin gücümüze bilimsel hafızamıza, yetişmiş meslek uzmanlarımıza sahip çıkmamız ulusal güvenliğimizin teminatıdır.

 
Bu işin farkına varmış dünyadaki gelişmiş ülkeler Amerika’sı, Almanya’sı gibi birçok ülke gelecek planlamasını diğer ülkelerdeki beyin göçünü kendi ülkelerine çekmenin hesaplarını yapmaktadır.
Güçlü bir Türkiye için; bilime, insanlığa ve eğitime gereken önemin verilmesi, ülkedeki beyin göçünü tersine çevirmek önceliğimiz olmalıdır.

 
Ülkenin insan kaynağını yok etmeye, küstürmeye yönelik atılan adımlara izin vermeyeceğiz. Ülkenin bilgili, eğitimli, deneyimli, nitelikli, düşünen ve üreten insanlarının her zaman yanındayız. Bu önemli mücadeleyi geleceğin Türkiye’si için hep birlikte vereceğiz” ifadelerini kullandı.