CHP’li Yıldız’dan Bakan Ersoy’a: Turizmcimizi aşıladık ama turistlerde aşı şartı aramıyoruz!

CHP’li Yıldız’dan Bakan Ersoy’a: Turizmcimizi aşıladık ama turistlerde aşı şartı aramıyoruz!
29 Temmuz 2021 13:27

Türkiye’de Covid-19 vaka sayılarındaki hızlı yükseliş sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre son 24 saatte 22 bin 291 kişinin testi pozitif çıktı, 76 kişi hayatını kaybetti.

 

 

Bilim insanları maske-mesafe kurallarının yanı sıra yurtdışından Türkiye’ye girenlere ilişkin bir karantina sürecinin geniş kapsamlı uygulanmaması, vakaların beklenenden daha erken ve daha hızlı artmasına yol açtığını ifade ediyor.

 

 

Türkiye’ye gelen turistlerin yurda girişlerinde birtakım tedbirler alınması konusundaki uyarılarının da dikkate alınmadığını vurgulayan uzmanlar “Hindistan, Nepal ve Bangladeş’ten gelen insanlara uygulanan tedbirler İngiltere’den ya da Rusya’dan gelen turistlere uygulanmadı ve bunun sonucunda özellikle Antalya başta olmak üzere bu turistlerin yoğun giriş yaptığı yörelerde Delta varyantında ciddi artışlar ortaya çıktı” ifadelerini kullandılar.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

 

CHP’li Yıldız önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Rus, Ukrayna, Türki Cumhuriyetlerinden gelen turistlerin 20 USD’ye sahte PCR raporu alıp ülkemize geldiği ve bu sebeple Antalya başta olmak üzere bazı bölgelerdeki tesis ve personellerinin karantinaya alındığı, koronaya yakalanan personellerden dolayı işletmelerin eleman bulamadığı bu yüzden eksik eleman ile hizmet verilmeye çalışıldığı bunun ilerleyen dönemlerde turizme daha da büyük darbe vuracağı, para gelsin ticaret dönsün, piyasa hareketlensin zihniyeti Ağustosun sonunda ya da Eylül başında yine ülkeyi karantina yasaklarına sokacaktır.

 
Rusya’da gün içinde kaydedilen vaka sayısı 23 bin 947 oldu. Bu, dünkü vaka sayısından yüzde 0.57 (23 bin 811) daha fazla. Şimdiye kadar tespit edilen vaka sayısı ise 6 milyon 102 bin 469’a çıktı. Rusya’dan gelen turistler için daha sıkı önlemler alınmalı. Yoksa vaka artışını durdurmak mümkün olmayacak. Rusya’da ortaya çıkan “Delta” varyantına rağmen Türkiye’nin aşısız turist kabul etmesinin halk sağlığını, önümüzdeki sezonları riske atılıyor, aşı koşulu aranmasını bekliyoruz.

 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün verilerine göre, uçuş kısıtlamasının kaldırıldığı 22 Haziran’dan 8 Temmuz’a kadar kente Rusya’dan 1095 uçuş gerçekleştirildi. Turizm çok önemli ve turizmcilerin bu zor şartlara daha fazla dayanma gücü yok. Ancak bu kadar sıkıntıya katlanıp, bu kadar sabır gösterip sağlığı ve güvenliği bu kadar ön plana çıkardığımız ve hatta evden çıkamadığımız bugün de neden bazı ülkelerden turistlerin 20 dolarlık testi yapmadan gelmelerini kabul ettik anlamıyorum. Bugün Ukrayna’dan 30 Uçak ile yaklaşık 6.000 Ukraynalı turist Antalya’ya geliyor. Hoş gelsinler, ancak hiçbiri aşı olmamış ve test yaptırmayacak.

 

 

 

 

Oysa Ukrayna’daki korona karnesi çok kötü. Bugün itibarı ile Ukrayna’daki vaka sayısı 2 milyon 200 bin ve Koronadan ölenler 50 bine yaklaştı. İki doz aşı yaptıran kişi sayısı ise sadece 13.661. Gerek vaka ve ölüm sayısının yüksekliği, gerek aşılanmadaki yok denecek kadar düşük rakamlar Ukrayna’nın da korona sürecindeki mücadelesinin zor geçtiğini gösteriyor. Haliyle test yaptırmaları hem gittikleri ülkeler hem kendi halkı için çok önemli. O yüzden dünyanın her yerine de ancak test yaparak gidebiliyorlar. Mesela bugün Mısır’ a giden Ukraynalı turistler test ile giriş yapabilecekler. Biz test şartı getirirsek turist kaybı yaşayacağımızdan mı endişe ediyoruz acaba? 16 milyon turist kaybetmişiz, bu yüzden gelmeyecek birkaç yüz bin bizim yaramızı zaten saramaz. Ayrıca bugün vakaların çok düştüğü ve aşılanmanın çok hızlı ilerlediği Almanya’dan gelen 9 uçak dolusu misafir PCR test yaptırmak zorunda. Bu tezat pek anlaşılır gibi değil.

 

 

 

Bu bağlamda;
1. Rusya’dan gelen turistlerin Türk turizm sektörünü tehlikeye attığı ortadır, biz turizmcimizi aşıladık ama karşıdan gelenlerden aşı şartı aramazsak sektör çalışanlarının hayatını tehlikeye sokmuş oluyoruz. Bunun için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
2. Ülkeye gelen Rus turistler için zorunlu karantina uygulaması yapmayı düşünüyor musunuz?
3. Ülkelerin çoğu turistler için aşı şartı ararken ya da PCR testini zorunlu tutarken biz neden bu kadar önlemsiz kalıyoruz? Yaz dönemi sonrasında vaka sayısında patlama yaşandığında kapanmaya gidilirse esnafımız, vatandaşımız, ekonomimiz bunu kaldırabilecek durumda mıdır?