CHP’li Yıldız: Türkiye’nin geleceği turizme bağlı!

CHP’li Yıldız: Türkiye’nin geleceği turizme bağlı!
26 Kasım 2021 06:22

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak konuşma yaptı.

 

 

CHP’li Yıldız konuşmasında şunları kaydetti:

 

 

İlçe belediyeleri büyükşehire geçtikten sonra ilçe belediyelerinin gelirinin yüzde 40’ı büyükşehirlere geçti. Ben Aydın Milletvekili olarak Didim ve Kuşadası’nı örnek vereyim: Bizim normalde nüfusumuz 80-100 bin civarıyken, biz yazın 1 milyon insanı ağırlıyoruz. Yani, altı ay boyunca 1 milyon insana hizmet ediyor belediyelerimiz; altyapısıyla, üstyapısıyla, çevre yoluyla, yollarıyla. Türkiye’nin geleceğinin turizme bağlı olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, hepimiz bunun bilincindeyiz. Çünkü Türkiye’de şu an üreten tarımı öldürdünüz, fabrikalar yok; tek umudunuz turizm. Onun çabasını veriyorsunuz ama bazı konularda da ben sizden şunu istiyorum, belediyelere payını vermenizi. Millî Emlak Genel Müdürlüğü alıp bir yer sattığında yüzde 37 o ilçe belediyelerine pay vermesi gerekiyor ama bunu özelleştirip devrediyorsunuz, sonra satış yapıyorsunuz ve o belediyelere katkı vermiyorsunuz. Örnek vereyim; Didim’de 1 milyarlık satış olmuş, 370 milyon lira belediyeye gelmesi gerekirken belediyeye gelmiyor, direkt hazineye gidiyor. Peki o belediye altyapısını, yolunu nasıl yapacak? Çevre düzenlemesini nasıl yapacak? Personel parasını nasıl ödeyecek? Bunları hepsiyle beraber birleştirerek bu işleri konuşmamız lazım.
Kuşadası’nda 350 milyon lira para verip yaptığınız kongre merkezi altı yıldan beri kapalı. Yani, burada bir sıkıntı var, daha önce de sizinle konuşmuştuk. Bu kongre merkezine yeni yönetim seçildi. Orada bir toplantı gerçekleşti; bunun içinde AK Parti ilçe başkanı da vardı, Cumhuriyet Halk Partisi de vardı diğer arkadaşlarımız da vardı. Şunu dedik: Şu borçları üstlenin, belediye ve oradaki otelciler derneğine teslim edin, bu kongre merkezini, biz işletelim. Yani çünkü orada 350 milyon lira on yıl önce yatırılmış bir para var ve orası çürüyüp gidiyor ve kimse faydalanmıyor.
Bir İçişleri Bakanımız var yani bizim mal ve can güvenliğimiz kendisine ait. Gelen turistin de mal ve can güvenliği ona ait. Çıkıyor bir açıklama yapıyor, demin söylediniz, ya turist her yerde fotoğraf çekebilir. Neymiş? Cumhurbaşkanının evini takip ediyor. Ya, bir İçişleri Bakanı çıkıp da gerçekten bizim mal ve can güvenliğimizi koruyan bir İçişleri Bakanı vatandaşını tehdit ediyor, turisti tehdit ediyor, hatta hatta milletvekilini tehdit ediyor. Yani, siz milyar dolarlık reklam verseniz ne olacak, en kötü reklam bu. En büyük reklam, gelip de Türkiye’de tatil yapan turist memnun döndüğünde en büyük reklamı o yapar arkadaşlar. Yıllardan beri hepimiz turizmin içinde büyüdük, o bölgenin çocuğuyuz ama baktığımızda bu olaylar eksik.