CHP’li Yıldız: Bu kuyunun yıkıcılığı ve öldürücülüğü koronavirüsden binlerce kat fazladır

CHP’li Yıldız: Bu kuyunun yıkıcılığı ve öldürücülüğü koronavirüsden binlerce kat fazladır
30 Nisan 2021 10:29

Aydın’ın Germencik ilçesinin Park Mahallesi’nde, evlerin 50 metre yakınına açılan jeotermal kuyusunda dün öğlen saatlerinde patlama yaşandı. Yaklaşık 25 metre yüksekliğe çıkan 160 derece sıcaklıktaki jeotermal akışkan ve zehirli buhar mahallede panik ve korkuya neden olurken, jeotermal firması mahalle sakinlerine “Evlerinizden dışarı çıkmayın tehlike var” uyarısı yaptı.

 

 

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan CHP Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız şunları kaydetti:

 

 

Tüm halkımızın da bildiği gibi Aydın’ın verimli toprakları üzerinden rant sağlamak isteyenlere karşı mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de sürüyor ve sürecek. Gaz sıkışması ve yüksek basınç sebebiyle Germencik ilçesinin Park Mahallesi’nde, evlerin 50 metre yakınına açılan jeotermal kuyusunda bir patlama meydana geldi. Yasalara göre yerleşim yerine 750 metre uzaklıkta olması gerekirken yaşam alanlarının dibine, bahçelerin içine tüm uyarılarımıza ve karşı çıkmalarımıza rağmen kuyu açıyorlar, patlama olunca da tehlike var evlerinizden çıkmayın diyorlar.
Çevreye verilen zarar ile birlikte mahalle sakinlerinin sağlığını, canını tehdit edenlere sormak istiyorum. Halka, çevreye, doğaya bu kadar mı kulaklarınızı gözlerinizi kapadınız? Neden vicdanınız bu kadar kararmış durumda? Kaç defa uyardık, kaç defa söyledik. Buna rağmen çalışmalarına devam edip doğaya, toprağa ve insanlara zarar veren bu şirketlerin yaptığı tamamen vicdansızlıktır.
Patlayan jeotermal kuyunun kontrol edilmesi çok zor. Bu patlamanın kontrol altına alınması günler sürecektir. Bu zaman diliminde bölgede çok ciddi ekolojik yıkım olacaktır. Aydın şu an adeta jeotermal kuyudan çıkan zehirli ve radyoaktif gaz bombardımanı altında. Halkın bu kuyu kapatılana kadar kesinlikle dışarı çıkmaması, kapı pencerelerini açmaması gerekmektedir. Bu kuyunun Aydın’da yıkıcılığı ve öldürücülüğü Korona pandemisinden binlerce kat ve kat fazladır. Aydın yıllardır bilimsel çalışmaları – kanunları görmezlikten gelinen uygulamalarla, atılan yalanlarla, şirketlerle yapılan ortaklıklarla, rant uğruna yok edilmektedir. 6 Yıldır mecliste yıllarca dile getirmeme rağmen böyle olayların insan sağlığını tehdit edici unsurlarıyla karşı karşıya gelmesine defalarca söylemiştim. Millet salgından kendini korumak peşinde birileri ise böyle halka zarar vermek peşinde. Yazık günah. İnsan sağlığı açısından ciddi bir tehlike altındadır. “Sadece 4 tane firmayı zengin etmek”, insanın geleceğini yok ediyorsunuz.
İnsanlar bu zor günlerde Covid-19 sebebi ile can derdine düşmüşken jeotermal şirketlerinin çevreye verdiği bu zarar ve halkın sağlığını hiçe sayması akıl tutulmasından başka bir şey değildir.
Tüm Germencik Park mahallesi hemşerilerime Aydınımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, sağlıklı günler diliyorum.
CHP olarak elbet hesabını soracağız peşini bırakmayacağız…
Yine söz verdiğim gibi bu sorumluların peşini bırakmayacağımı buradan bir kez daha söylüyorum. Bu projeleri onaylayanlar ve tüm sorumlular derhal istifa etmelidir.