CHP’li Yeşil’den Tarım Bakanı’na: Şeker üretimi arttıysa bu denklemde kazanan kim?

CHP’li Yeşil’den Tarım Bakanı’na: Şeker üretimi arttıysa bu denklemde kazanan kim?
18 Mart 2021 13:18

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinden bu yana, şeker pancarı ve şeker üretimini ve kotaları, şeker fabrikalarında çalışan fabrika emekçilerinin durumunu, üretim yapan çiftçilerin yaşadığı sorunları TBMM’ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

 

ŞEKER EMEKÇİSİ MUTSUZ

 

 

CHP’li Yeşil verdiği soru önergesinde; 2002 yılında 1.6 milyon ton şeker üretilirken, 2020-2021 yılında ise yaklaşık 3.1 milyon ton şeker ile pancar ve şeker üretiminde tüm zamanların rekoru kırıldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, ülke genelinde 93 yıldır faaliyet veren ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı dönemde kalkınma hamlesinin en önemli tarımsal üretim unsurlarından olan 14 şeker fabrikasının, 2018 yılında özelleştirilmesi için ihaleye çıkıldığını ve 10 fabrikanın özel sektöre devredildiğini hatırlattı.

 

 

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarını ve fabrikaların özelleştirilmesi sürecini değerlendiren Yeşil, “Nişasta bazlı şeker kotaları önce yükseltilmiş, nişasta bazlı şekerin ucuz maliyetine nazaran sağlıksız oluşu ve GDO’lu mısır şurubundan yapılması nedeniyle kamuoyunda tüketimi konusunda tepkiler oluşmuş, son olarak da yapılan yanlış düzeltilerek nişasta bazlı şeker kotaları yeniden düşürülmüştür. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesi sürecinden bu yana, şeker pancarı üretiminin her alanında emek sarf eden fabrika emekçilerimiz, üretim yapan çiftçilerimiz ve sektörün alt dallarındaki bir çok emekçi de büyük sorunlar yaşamakta ve emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar.” dedi.

 

Konuyu meclise taşıyan Yeşil, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

 

2002-2020 yıllarında Ankara’da kaç ton şeker pancarı üretimi yapılmıştır? Yıllara göre göre dağılımı nasıldır? Ankara’da kaç dekar alanda şeker pancarı üretimi yapılmaktadır? Son beş yıllık üretim değerlendirildiğinde şeker üretiminin yüzdelik artış ya da azalışı ton bakımından ne kadardır? 2002-2020 yıllarında Ankara’daki şeker pancarı üreticilerine ne kadar destek sağlanmıştır? 2002-2020 yılları arasında şeker pancarı üretimi ihtiyacın ne kadarını karşılamıştır. İthal edilen şeker pancarı miktarı nedir? Hangi amaçla ve hangi sektörlerde kullanılmıştır? Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla; temelleri 1976 yılında atılan Konya Ilgın Şeker Fabrikası’nda 2021 şubat ayında üretimin durdurulduğu ve 150 bin ton pancarın 15 milyon TL nakliye parası ödenerek başka fabrikalara nakledildiği bilgisinden hareketle; Ankara Şeker Fabrikası’ndaki şeker ve pancar üretim artışının, Ilgın Şeker Fabrikası’ndaki pancarların bu fabrikaya nakli nedeniyle midir?