CHP’li Yeşil’den Bakan Yanık’a: Depremde kimsesiz kalan çocuklar hangi tarikat yurtlarına yerleştirildi?

CHP’li Yeşil’den Bakan Yanık’a: Depremde kimsesiz kalan çocuklar hangi tarikat yurtlarına yerleştirildi?
2 Mart 2023 09:38

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na deprem bölgelerinden kimsesiz çocukların hangi cemaat ve tarikatların yurtlarına yerleştirildiğini sordu.

 

 

Yeşil verdiği soru önergesinde; “6 Şubat 2023’te Türkiye’yi sarsan ve 10 ili doğrudan etkileyen deprem neticesinde on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve yine on binlerce vatandaşımız yaralanmıştır. Bu ağır bilanço sonrasında bölgede düzen yeterince tesis edilmemiş ve milli güvenliği de etkileyen farklı hususlarda önlem almak zaruret halini almıştır.”

 

 

ÖNCELİĞİMİZ YETİM KALAN ÇOÇUKLARIMIZDIR

 

 

Deprem sonrasında öksüz veya yetim kalan çocukların durumunun öncelikli olduğunu belirten Yeşil; “Geçtiğimiz günlerde bir internet haber sitesinde çıkan haberde; Kahramanmaraş merkezli depremde yetim kalan ve Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiğinden söz edilmiştir. Haberin devamında vakfın yöneticisi kendisini İsmailağa Cemaati’nin müridi olarak tanıtarak Diyanet ile birlikte eğitim verdiklerini doğrulamıştır. Bunun yanı sıra deprem bölgelerinden kimsesiz çocukların farklı cemaat ve tarikatların yurtlarına yerleştirildiği hususunda bilgiler gelmektedir” dedi.

 

 

ÇOÇUKLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN

 

 

2005 yılında Endonezya’nın Aceh bölgesinde meydana gelen tsunamide yetim kalan 300 çocuğun Hıristiyan misyonerler tarafından yaşadıkları bölgelerden alınarak Hristiyan dininin prensiplerine göre yetiştireceklerine değinen Yeşil, “Afet bölgelerinden alınan çocukların misyonerler tarafından kendi tedrisatlarından geçirilmeleri yeni bir usul değildir. Kimsesiz veya öksüz ve yetim depremzede çocukların yaşadığı travmayı atlatmalarının yolu, onlara gerekli psikolojik desteği sağlayarak onları devlet himayesinde yetiştirmektir. Kimsesiz kalmış, ebeveynlerinden herhangi birisini kaybetmiş acı içerisindeki çocukları cemaat ve tarikatların himayesine vermek devlet olmakla bağdaşmamaktadır.”

 

 

CHP’Lİ YEŞİL’DEN, BAKAN YANIK’A SORU ÖNERGESİ

 

 

CHP’li Yeşil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması için verdiği önergesinde şunları sordu:

1) Afet bölgesinde yer alan il ve ilçelerdeki yetiştirme yurtlarında kalan evlatlarımızın akıbetleri ne olmuştur? Bu bölgelerde kaç evladımız devlet himayesinde bulunmaktadır?

2) Afet bölgesinde yer alan il ve ilçelerdeki yetiştirme yurtlarında kalan evlatlarımızın kaç tanesi hayatını kaybetmiş, kaç tanesi yaralanmıştır?

3) Afet bölgesinde yer alan il ve ilçelerdeki yetiştirme yurtlarında kalan evlatlarımız nerelere yerleştirilmiştir?

4) Depremde ebeveynlerini kaybeden evlatlarımızın sayısı nedir, evlatlarımız nerelere yerleştirilmiştir?

5) Depremde ebeveynlerinden herhangi birisini kaybeden evlatlarımız başka hangi cemaat ve tarikat yurtlarına yerleştirilmiştir?