CHP’li Yeşil: Yurttaşı patates soğana mahkum ettiler!

CHP’li Yeşil: Yurttaşı patates soğana mahkum ettiler!
16 Nisan 2021 11:44

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, güvencesiz ve kayıtdışı çalıştırılıp işsiz kalan emekçilerin sorunları ve ihtiyaçlarının tespitine ilişkin 21 milletvekili ile birlikte TBMM Başkanlığı’na araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

 

 

 

Yeşil sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde; “Pandemi sürecinde toplum sağlığının korunması adına alınan önlem ve kısıtlamalar; ekonomik krizin etkilerini arttırmış ve ülke ekonomisi kangren haline gelmiştir. Neredeyse her sektörde, yaşanan sorunlar ağırlaşarak devam etmekte iken, sorunların çözümüne dair tedbirler ve kararlar alınamamış, yetersiz kalmıştır. Güvencesiz ve kayıtdışı olarak çalıştığı halde işini kaybeden, sosyal yardım almadan yaşamaya çalışan, yalnızca günü kurtarmak için karnını doyurmaya muhtaç hale gelmiş milyonlarca kişi, devletten acil olarak yardım beklemektedir” dedi.

 

 

Yeşil’in yanı sıra 21 milletvekilinin imzasının bulunduğu Araştırma Önergesi’nde şu konulara da değinildi: “TÜİK’in 12 Nisan 2021 tarihli işgücü istatistiklerine göre son bir ayda işsiz sayısı 250 bin kişi artmıştır. Aynı dönemde ise istihdam sayısında 22 bin azalma meydana gelmiştir. Üstelik işten çıkarma yasağı devam ederken, potansiyel işgücü önceki aya göre 226 bin artmış olmasına rağmen işsizlik ve istihdamın düşmesi kaygı vericidir.”

 

 

YURTTAŞI PATATES SOĞANA MAHKUM ETTİLER

 

 

“21 Milletvekilimizle birlikte biz bu araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sunduk. Esasında kayıtdışı istihdam edilenlerin ve güvencesiz çalıştırılanların kimler olduğunun listesi iktidarda mevcut. 40 yıl geriye gidip yurttaşa patates ve soğan dağıtıp bir de bunun reklamını yapıyorlar. Ülkemiz ve insanlarımız bu muameleyi haketmiyor.”

 

 

KOD 29 İLE İŞTEN ÇIKARILAN EMEKÇİ SAYISI 176 BİN 662

 

 

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama gerekçesiyle işten çıkartılan emekçi sayısı 176 bin 662 olduğunu belirten Yeşil, “2020 yılında ortalama 500 işçi “istisna” kapsamında kod-29 ile işten çıkartıldı. Salgın sürecinde kayıt dışı çalışırken işini kaybeden kişi sayısı net olarak bilinememektedir. Kısa çalışma ödeneği ve oldukça kısıtlı kişinin faydalandığı kira desteği ile nakdi yardım uygulamalarından faydalanamayan, güvencesiz işlerde çalışırken işini kaybeden milyonlarca yurttaş, yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır” şeklinde konuşan Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: