CHP’li Yeşil: SPK kimin yanında?

CHP’li Yeşil: SPK kimin yanında?
15 Ocak 2023 13:25

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Borsa İstanbul’a yatırım yapan küçük yatırımcıların, 2023 yılının başlarından itibaren borsada yaşanan sert düşüş nedeniyle ciddi oranda zarar etmelerini Meclis gündemine taşıdı. Parasını enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcıların hisse senetleri piyasası olan Borsa İstanbul’dan yüksek miktarda hisse senedi satın aldığını belirten Yeşil, “BİST100 endeksi 3-12 Ocak arasında yaklaşık %21 kayıp yaşandığını ve bu fiyat hareketliliğinden özellikle küçük yatırımcıların büyük ölçüde etkilendiğini ifade etti.

 

 

PİYASA MANİPÜLE EDİLİYOR

 

 

Medyaya yansıyan bazı haberlerde bu durumun piyasadaki birkaç “oyuncunun” hem vadeli işlemler piyasasında hem de spot pay piyasasında yaptıkları manipülatif işlemlerin neticesinde oluştuğu ve ciddi haksız kazançlar elde ettikleri iddialarına dikkat çeken Yeşil, “Sermaye Piyasası Kanunu’na göre manipülasyon, “piyasa dolandırıcılığı” olarak isimlendirilmekte ve hapis cezası gerektiren bir suç olarak tanımlanmakta. Bu suçun iki farklı şekilde işlenebileceği kabul edilmiş. Birincisi, yanıltıcı işlem yapmak; ikincisi ise yalan-yanlış haberler yaymaktır. Kanun açık ve netken SPK manipülasyonlara karşı caydırıcı cezalar vermek yerine web sitelerine ve kullanıcılara para cezaları uygulamamaktadır.” dedi.

 

 

YEŞİL’DEN SORU ÖNERGESİ…

 

Konuyu Meclis’e taşıyan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti: Manipülasyon iddiaları uzun zamandır birçok platformda konuşulur hale gelmişken neden önleyici tedbirler alınmamıştır? “Manipülatörlerin birkaç kişiden ibaret olduğu” iddiası doğruysa eğer birkaç kişi nasıl tek bir hisse senedini değil, bütün piyasayı manipüle edebilmektedir? Kimliği belli olmayan kişilerin kamu kurumlarından bilgiler alarak piyasayı olumsuz etkilemelerine ilişkin bakanlığınızın bir araştırması olmuştur? Borsadan çekilen paranın yeniden döviz alımına kaymamasına ilişkin bakanlığınızın bir önlemi var mıdır?