CHP’li Yeşil: Siyasi kadrolaşma için fişlemenin önü açılıyor!

CHP’li Yeşil: Siyasi kadrolaşma için fişlemenin önü açılıyor!
7 Nisan 2021 16:23

CHP Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

 

NE OLMUŞTU?

 

 

25-26 Haziran 2020 tarihleri arasında İçişleri Komisyonu’nda görüşülen teklif, geçen hafta Meclis Genel Kurulu’na görüşülmek üzerine indirilmiş ancak teklifin tümü üzerindeki görüşmeler bittikten sonra maddelere geçilmesi esnasında yapılan oylamada muhalefet partilerinin sayısal çoğunluğu nedeniyle reddedilmiş ve ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Başkanlık Divanı’nı toplaması üzerine yeniden oylanarak Genel Kurul’da görüşülmesi kararlaştırılmıştı. Bu hafta teklifin görüşülmesine devam edilecek.

 

 

DÜZENLEME KAMUYA ALIMLARDA AYRIMCILIĞI KÖRÜKLEYECEK

 

 

Söz konusu düzenlemenin kamu görevlisi adayları arasında düşünce, inanç ve siyasal kanaat temelinde ayrımcılık yaratacağına, kamu yönetiminde hukuk ve liyakati ortadan kaldıracağına dikkat çeken Yeşil, “Türkiye’nin en temel acil sorunları beklerken, bu sorunlara çözüm getirilmesi gerekirken ne hikmetse iktidar özellikle bir buçuk senedir bekletilen kanun teklifini tekrar Genel Kurula getirdi. Ülkemiz her alanda dar boğazlardan geçiyor. Pandeminin üçüncü aşaması dalga dalga geliyor, vaka sayıları her geçen gün yanlış yönetim anlayışla artmaya devam ediyor, ekonomimiz içinden çıkılmaz bir noktaya doğru savruluyor; bütün bunlar olurken siyasi iktidar büyüyen sorunları izlemekle yetiniyor.” dedi.

 

 

ANAYASA MAHKEMESİ İKİ KEZ İPTAL ETTİ

 

 

Kanunun 1’incı maddesi üzerine konuşan CHP Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil: “Söz konusu kanun teklifi, Anayasa Mahkemesine aykırı olduğu için 2 sefer iptal edildi. Anayasa’ya bağlı kalsaydınız bugün bu teklifi Meclise getirmezdiniz. İşçimiz, çiftçimiz, sanayicimiz, esnafımız, emekçimiz, sağlık personelimiz, öğretmenimiz mağdur durumdayken, gençlerimiz, üniversite mezunu yavrularımız işsiz durumdayken, sanayicimiz üretim yapamazken, çiftçimizin tarlası ve traktörü kredi borçları nedeniyle haczedilirken, esnafımız ay sonunu getiremezken, emeklimizin tenceresi kaynamazken, atanmayan öğretmenlerimiz ve sağlık emekçilerimiz geleceğe dair ümitlerini kaybederken, ülkemizde şartlar her geçen gün daha da ağırlaşırken iktidar bildiğini okumaya devam ediyor.” yorumunda bulundu.

 

 

BÜROKRAT DEĞİŞTİREREK ENFLASYON VE İŞSSİZLİKLE MÜCADELE EDİLMEZ

 

 

“Son yirmi ayda dört Merkez Bankası Başkanı görev yaptı. Son üç yılda dört TÜİK Başkanı değiştirildi. Enflasyon ve işsizlik rakamları yüksek geldiği için TÜİK başkanlarının görevden alınması enflasyon ve işsizliği çözmez. Faizleri yükselttiği için Merkez Bankası Başkanının görevden alınması ekonomiyi düzeltemez. Bu anlayışın ülkemize bir yarar getirmediğini kabul etmeniz gerekir. Bu gerçeklerden kaçtığınız her gün ülkemiz girdabın içine doğru sürüklenmeye devam ediyor.”

 

 

FİŞLEMENİN ÖNÜ AÇILACAK

 

 

“Bu kanun teklifi bildiğinizi okumaya devam ettiğinizin en açık göstergesidir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararında ortaya koyduğu gerekçeleri dikkate almadan aynı şeyleri yazıp Genel Kurula getiriyorsunuz. Bu teklif yasalaşırsa memur olmanın tek kıstası iktidara sadakat olacak, fişlemelere dayanarak ayrımcılığın önü açılacak, görevde aranılan nitelikler yerine “sakıncalı” diye kodladığınız bu ülkenin evlatları memur olma hakkından mahrum kalacak. Zaten yürürlükteki yasalarımız kritik mesleklerdeki personellerimizin alımı için arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılmasını düzenliyor ama siz kalkıyorsunuz, Değerlendirme Komisyonu kuruyorsunuz, istihbari bilgilere dayanarak memuriyete engel hâlleri keyfileştiriyorsunuz, ceza davalarında bile dikkate alınmayan fişlemelerle memur olmak isteyen milyonlarca gencimizin önünü siyasi hesaplarınız için kesiyorsunuz. O komisyonun hangi esaslarla çalışacağını dahi kanun teklifine koymuyorsunuz. Kanunla düzenlenmesi gereken bir konuyu yönetmelikle düzenlemeye kalkıyorsunuz.”

 

 

SİYASALLAŞMAYAN DEVLET KURUMU KALMADI

 

 

Siyasallaştırmadığınız tek bir devlet kurumu kalmadı. Devletin her noktasında liyakati ve birikimi yerine, sadakatine güvendiğiniz kişilerin önünü açtınız. “FETÖ tehlikesi nedeniyle bu düzenlemeyi getirdik.” diyorsunuz ama ne gariptir ki kardeşi general olup darbe yapanları büyükelçi yapıyorsunuz, kardeşi FETÖ’den beş yıldır tutuklu olan kişiyi bakan yapıyorsunuz. Bir ülkede adalet herkese eşit olarak dağıtılmalıdır. Birileri için yasak olan bir eylem, başkası için serbest bırakılıyorsa orada ne hukuk vardır ne de adalet vardır. Yürütme erkinde idare adına hareket eden kamu görevlisi keyfî davranıyorsa yargı bu keyfiyeti ortadan kaldırmakla sorumludur. Mahkemeler kim adına yargılama yapar? Millet adına yargılama yapar. Eğri oturup doğru konuşalım. Her geçen gün siyasi ortamı daha da geriyorsunuz. Her gününüz bir önceki günü aratıyor. Bunu bilinçli mi yapıyorsunuz, belli değil. Ancak yasa yapma iradesi bu kadar pervasızca ve keyfî olarak kullanılamaz. Tarihteki örneklere bakın, toplumun gerçekliklerinden kopmuş hiçbir iktidar hayatta kalamaz, hiçbir iktidar devamlılığını güçle, silahla, toplumu korkutup sindirerek devam ettiremez. Yarın bir gün bu düzenlemeyle, kamuya işe alımlarda bazı gençlerimizin mağduriyet yaşayacağını hepimiz biliyoruz ama amaç üzüm yemek değil, amaç bağcıyı dövmek. İşte, bunun adı keyfîliktir, bunun adı öngörülmezliktir, bunun adı kamu gücünün iktidarın keyfine göre işlem tesis etmesidir.”

 

 

19 YILLIK KARNENİZ ORTADA

 

 

“Bir ceza davasında dahi delil olarak kabul edilmeyen istihbari bilgiyi yurttaşın işe girme hakkının önüne koyup girişini engellemek hangi vicdanla, hangi akılla, hangi ahlakla bağdaşır? On dokuz yıllık devlet yönetimi karneniz ortadadır, liyakate verdiğiniz değer de ortadadır. Nasıl güvenelim size? Kişinin kendisini fişlediğiniz yetmezmiş gibi, akrabalarını da kapsam içine alıyorsunuz. Bunun adı çifte standarttır. Bu siyasi anlayışla yapılan düzenlemeden topluma hayır gelmez.”