CHP’li Yeşil: İktidar sosyal devlet anlayışına uygun önlemler alamadı!

CHP’li Yeşil: İktidar sosyal devlet anlayışına uygun önlemler alamadı!
5 Temmuz 2020 15:40

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, tüm dünyayı etkisi altına alan “Coronavirüs” pandemi nedeniyle son dönemdeki vaka sayılarında artış yaşanması üzerine konuyu TBMM’ye taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Yeşil verdiği soru önergesinde; Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm Dünyayı etkisine alan “Coronavirüs” pandemi sürecinin Türkiye’yi de sosyal, ekonomik, teknik, hukuki ve idari konularda etkisi altına aldığını belirtti. Mart ayı itibariyle ülkemizde görülmeye başlayan Covid-19 salgını sebebiyle yurttaşların iki ayı aşkın süre olağanüstü hal yaşadığını ve bu yaşanan pandemi sürecinden en çok etkilenen şehirlerden birinin ise Ankara olduğunun altını çizdi.

 

 

Pandemi sürecinden vaka sayıları ve artışlarında en çok etkilenen şehirlerinden Ankara’nın durumunu TBMM’ye taşıyan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil şöyle devam etti: “Gerek sağlık çalışanları gerekse evlerine kapanan vatandaşlarımız izole ve karantina şartlarında bir hayat geçirmeye çalışsalar da koronavirüs vakalarında son dönemde artış yaşanmış, entübe ve yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı ile ölümle sonuçlananlar da ciddi rakamlara ulaşmıştır. Siyasi iktidar, sosyal devlet anlayışına uygun önlemler alamamış, yerel yönetimlerin sosyal çalışmalarına bürokratik engellemeler vasıtasıyla ve dolaylı yollardan da olsa pandemi sürecinin aynı oranda devam etmesine olanak sağlamıştır.” dedi.

 

 

Yeşil, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

 
1 Mart’tan önergenin verildiği tarihe kadar olmak üzere, Ankara genelinde Covid-19 vaka sayısı kaçtır? Vakaların kaçı iyileşmiş, kaçı ölümle sonuçlanmıştır? Ankara’daki sağlık emekçilerinin kaçı Covid-19 virüsüne yakalanmıştır? Kaçı iyileşmiş, kaçı görevi nedeniyle vefat etmiştir? Ankara’da Pandemi hastanesi olarak kullanılan hastaneler hangileridir? Bu hastanelerde covid-19 dışındaki başka hastalara da bakılmakta mıdır?

 
Pandemi hastanesine başka şikâyetlerle gelip, covid-19 virüsü kapan kaç hasta vakası yaşanmıştır? Covid-19 şüphesiyle hastaneye gelen, evine gönderilen, sonrasında testlerinden covid-19 olduğu anlaşılan vaka sayısı kaçtır? Şehir Hastaneleri’nin yapılması süreciyle atıl durumda kalan Sıhhiye bölgesindeki hastanelerin kapasiteleri göz önüne alındığında, bu hastanelerde tedavi hizmeti verilmiş midir, verildi ise toplam kaç hasta bu hastanelerde tedavi görmüştür?