CHP’li Yavuzyılmaz: Amasra’daki maden için uyarı yapan Sayıştay denetçisini fırçaladılar!

CHP’li Yavuzyılmaz: Amasra’daki maden için uyarı yapan Sayıştay denetçisini fırçaladılar!
3 Aralık 2022 06:47

Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamadan önce Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, ocakta grizu patlaması olabileceği yolunda uyarılar yapıldığı ortaya çıkmıştı. Sayıştay’ın raporuna dayanarak açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, o raporu hazırlayan denetçiye “Niye bu uyarıyı yazdın?” diyerek fırça atıldığını iddia etti.

 

 

TTK Amasra İşletmesi’ne ait bir ocakta 15 Eylül’de meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralanmıştı.

Olayın ardından açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Sayıştay’ın TTK hakkında 2019 yılında hazırladığı raporda patlama olabileceği yolunda uyarı yaptığına dair belgeyi yayınlayarak, gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Patlamayla ilgili yeni bir açıklama daha yapan Denizyavuz, Sayıştay’ın suskunluğuna dikkat çekti.

 

 

SAYIŞTAY UYARMIŞ

 

 

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Sayıştay’ın TTK hakkında hazırladığı 2019 Yılı Denetim Raporu’nda yer alan uyarıya dikkat çeken Milletvekili Yavuzyılmaz, “2019 yılı raporunda maden ocağında dengelenmiş üretim derinliğinin -300 metre olduğunu, bu derinleşmenin ani gaz degajı ve grizu patlaması için ciddi kaza risklerinin artmasına neden olduğunu belirtiyor raporda.

Çalışan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğunu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir diyerek tedbir alın diye uyarıyor. Ve gaz içerikleri de ölçmüş, tabloda onların yüksek olduğunu da belirtmiş” dedi.

 

 

“NİYE YAZDIN DİYE FIRÇALADILAR”

 

Sayıştay’ın görevini yaparak uyarılarda bulunduğunu belirten Deniz Yavuzyılmaz, “Bu uyarı şu demek. Sizin teknik olarak asgari almanız gereken tedbirlerin üzerine ilave tedbir almanız gerekiyor diyor. Çünkü -300 metrenin altındasınız artık ve burada gaz içerikleri yüksek ve grizu patlama riski çok ciddi sevide diye raporunda yazıyor.

Sayıştay bunu yazdı ne oldu? O günden bugüne kadar hiç Sayıştay’dan bir açıklama geldi mi? Sayıştay başkanından gık çıktı mı? Biz bu denetimi şöyle yaptık, böyle ettik, uyarmıştık daha önce. Biz denetimlerimizi böyle yapıyoruz gibi Sayıştay raporunda yazılanları destekleyen, arkasında duran en ufak bir ifade oldu mu? Olmadı. Ne oldu biliyor musunuz? Bu tespiti yapan Sayıştay denetçisine fırça attılar, niye yazdın diye” ifadelerini kullandı.