CHP’li Yalım’dan Bakan Kirişci’ye: Hem köylüler hem hayvanları zarar görüyor!

CHP’li Yalım’dan Bakan Kirişci’ye: Hem köylüler hem hayvanları zarar görüyor!
10 Kasım 2022 08:44

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Murat Dağı eteklerinde yaşayan köylülerin hayvanlarına kurtların zarar vermesiyle ilgili ilgili bakanlığa soru önergesi verdi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili ve Karma Parlamento Başkan Vekili Özkan Yalım, Murat Dağı eteklerinde yaşayan köylülerin hayvanlarına kurtların zarar vermesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdiğini açıkladı.
Yalım, yaptığı açıklamada, Murat Dağı eteklerinde bulunan köylere kadar inen kurtların küçükbaş hayvancılık yapanların hayvanlarına zarar verdiğini söyledi.

 

 

“HEM KÖYLÜLER HEM HAYVANLARI ZARAR GÖRÜYOR”

 
Bununla ilgili bakanlığa açık ve net sorular sorduğunu dile getiren Yalım, “Uşak ve Kütahya illeri sınırında bulunan Murat Dağı eteklerinde dağ köyleri bulunmaktadır. Bu köylerin çoğunluğu tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından Murat Dağı’nda bulunan yabani domuzların ortadan kaldırılması amacıyla kurtların salıverildiği ancak bu yıl bu kurtların dağda yayılan koyunlara, hayvanlara saldırıp zarar vermeye başladıkları, kurtları öldürdüklerinde cezai işlem yapıldığını, dağlarda ve köylerinde can ve mal güvenliklerinin kalmadığı ve huzursuz oldukları yönünde vatandaştan yoğun şikayetler alınmaktadır.” dedi.
Yalım, Murat Dağı’nda hayvancılık yapan vatandaşların hem can hem de mal güvenliklerinin tehlike altında olduğunu vurgulayarak, “Ben de bununla ilgili sayın Bakanın cevaplaması için soru önergesi verdim.” diye konuştu.

 

 

SORU ÖNERGESİNDEKİ SORULAR

 
Özkan Yalım, ayrıca verdiği soru önergesini de paylaştı.
İşte Yalım’ın cevaplanmasını istediği önergedeki sorular:
‘Bu köylerde yaşanan kurt saldırılarına ilişkin vatandaşların güvenliğinin sağlanması yönünde ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
Telef olan hayvanlar için köylüler destek olma ve hayvanları sigortalama gibi çalışmalarınız var mı?
Doğaya salınan kurtlar daha önceden kısırlaştırılmış mıdır?
Dağlara salınan kurtlar mobil izleme ile takip edilmekte midir?
Uşak ve Kütahya dağ köyleri başta olmak üzere diğer illerde de benzer şikayetler artmıştır. Bu konuda nasıl önlemler alıyorsunuz? Tarafınıza intikal eden yıllık vaka sayısı kaçtır? Bu vakalardan kaç tanesinde kurtlar insanlara zarar vermiştir?”

 

 

BAKANLIK’TAN GELEN CEVABI ELEŞTİRDİ

 
Özkan Yalım, Bakanlıktan gelen cevabı eleştirerek, şunları kaydetti:
“Çiftçilerimizin zararlarının nasıl karşılanacağını soruyorum. Tedbirleriniz nelerdir diye soruyorum. Kurtları biz doğaya salmadık gidiyorlar. Bu kurtları onların saldığını sizler çok iyi biliyorsunuz. Biz yapmadık salmadık deyip önergenin cevabını bitiriyorlar. Ey çiftçi kardeşim. Size sahip çıkmayan, doğaya saldığı kurtları bile inkar eden bu hükümete hâlâ oy vermeyi mi düşünüyorsunuz? Ne oldu sizin hayvanlarınızın zararı? Burada size gizliden verilen cevap; “bize ne hayvanlarına sahip çıksalardı.” Bence sizin de vereceğiniz cevap “Verdiğimiz oyunuza sahip çıksaydınız” olmalıdır. Bu kurtlar sizlerin değil de Suriyelilerin hayvanlarına saldırsaydı inanın şimdiye kadar teminat bile ödemişlerdi. Takdir sizlerindir. Sizi siz yapan sandık en fazla 8 ay içinde önünüze gelecek.”

 

 

BAKANLIĞIN CEVABI

 
Özkan Yalım’ın önergesi, Bakanlık tarafından cevaplandı.
İşte Bakanlığın cevabı:
“Zararlı duruma gelen yaban hayvanları ile mücadele ilgili Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Kurt kaynaklı zarar meydana gelmesi durumunda anılan yönetmeliğin 54’üncü maddesi kapsamında zarar veren hayvanın avlanmasına izin verilebilmektedir. Bunun yanında merkezi Av Komisyonu (MAK) Kararının 15’inci maddesi gereği vatandaşlar ürünlerini hayvanlarını ve kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı silah bulundurabilmektedir.
Kurt kaynaklı zararlarda TARSİM kapsamında sigorta yaptıran üreticilerin zararları karşı olabilmektedir. Ülkemizin hiçbir bölgesinde yırtıcı hayvan çoğaltılması ve doğaya bırakılmasıyla ilgili herhangi bir kurum veya kuruluş faaliyet göstermemektedir.”