CHP’li Yalım: Afetler sigortanın önemini ortaya çıkardı!

CHP’li Yalım: Afetler sigortanın önemini ortaya çıkardı!
26 Mart 2023 18:09

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle sigorta ve kasko yaptıranların oranının ciddi oranda düştüğünü ifade ederek, son yaşanan felaketlerle birlikte sigorta ve kaskonun öneminin bir kez daha ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirtti. İktidar olduklarında trafik sigortasının içerisinde doğal afet primi ödeme klozu koyacaklarını aktaran Yalım, afetlerde yaşanan kayıpları anında telafi edeceklerini söyledi.

 

 
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye’de son yıllarda üst üste yaşanan doğal afetler nedeniyle doğal afetler sigortasının ve diğer tamamlayıcı sigortalarının vatandaşların hayata yeniden kolay adapte olma konusunda ne kadar etkili olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi.

 

 

İNSANLAR SİGORTA VE KASKO YAPTIRAMIYOR

 

 

Fakat hayat pahalılığının artması ve dövizde yaşanan yüksek artış nedeni ile sigorta şirketlerinin hasar karşılama maliyetlerinin oldukça arttığını ifade eden Yalım, “Bu nedenle bazı sigorta şirketleri sigorta yapmaktan imtina eder hale gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda bin lira ile iki bin arasında yapılan Kasko sigortalarının lüks ve sıfır araçlarda 15 bin lira ile 100 bin lirayı bulan rakamlara ulaşmıştır. Bu nedenle sigorta yaptıran kişiler ve şirketler artan fiyatlar nedeni ile yeni sigorta yaptırma oranları ve sigorta günü dolan araçların yenileme oranları oldukça düşmüştür.” dedi.

 

 

DOĞAL AFETLER PRİMİ KLOZU KOYACAĞIZ

 

 

İktidar olduklarında zorunlu trafik sigortasının içine doğal afet primi ödeme klozu koyacaklarını söyleyen Yalım, ”Bu nedenle araçlarda yaşanan doğal afetler nedeni ile yaşanan kayıpları hemen telafi edeceğiz. Deprem bölgesinde kasko sigortası yaptıran kişilerin genelinin zorunluluk nedeni ile banka kredisi kullandıkları için kasko yaptırdıkları görülmüştür. Diğer yandan DASK Sigortası ise konutları kiralama ve yeni abonelik hizmetlerini yaptırmak adına ve ev kredisi nedeniyle zorunluluk nedeni ile sigorta yaptırdıkları görülmektedir. ‘Dur benim sigortamın günü geldi evimin arabamın sigortasını yenileteyim’ diyenlerin oranları, şirketlerden aldıkları fiyat tekliflerinin çok yüksek olması nedeni ile oldukça düşmüştür. Üst üste yaşanan felaketler nedeni ile sigortanın ödeme ve hasar karşılama noktasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir.” diye konuştu.

 
SİGORTA YAPTIRAMAYAN ÇİFTÇİLER KADERİNE TERK EDİLDİ

 
Çiftçilerin de tarım sigortası ve tarım aletlerinin sigortalarını yaptıramadığını aktaran Yalım, “Çiftçimiz bu nedenle her zaman olduğu gibi kaderine terk edildi. Yeniden üretime dönmeleri için ellerindeki traktörlerini ve tarım aletlerini depremde ve selde kaybettiler. Bizim konu ile ilgili yapacaklarımız basit, ben şahsım olarak hu konuyu hem basın yolu ile hem de meclis konuşmalarımda defalarca dile getirdim. Fakat hükumet bu konuda uyarılarımı dikkate almıyor. Almak istemiyor. Şurada az bir süre kaldı. Seçim günü 50 günün altına düştü. Onların bu duyarsızlığının dersini halkımız sandıkta verecektir. Allah’ın izni ile iktidarımızda bu ülkenin tarımının ayağa kaldıracağız. Çiftçi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce söylediği gibi milletin efendisi olacaktır. Köylerin yeniden mahalle olmaktan çıkarıp köy tüzel kişiliğini yeniden onlara vereceğiz şehirlerde değil köylerde yaşamak bir ayrıcalık olacaktır. Bunu bizim iktidarımızda göreceksiniz.” şeklinde konuştu.

 

 

SİGORTA ŞİRKETLERİNİ MİLLİLEŞTİRECEĞİZ

 

 

İktidar oldukları sigorta şirketlerini yerli ve millileştireceklerini ifade eden Yalım, ”İlk adımımız iktidarımızda neredeyse tamamı yabancı şirketlerin eline geçen sigorta şirketlerini yeniden yerli ve millileştireceğiz. Sigorta şirketlerini sigorta yapmaktan imtina eden değil, bir birleri ile rekabet eden bir anlayışa dönüştüreceğiz