CHP’li Ünver: Adaletin olmadığı yerde Adalet Bakanı’na da gerek yoktur!

CHP’li Ünver: Adaletin olmadığı yerde Adalet Bakanı’na da gerek yoktur!
28 Haziran 2022 09:40

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de 6’ncı yargı paketi görüşmelerinde söz aldı. “6 tane paket getirmişsiniz ama yargının ve adaletin içinde bulunduğu durum ortada.” değerlendirmesini yapan Ünver; “Adaletin olmadığı yerde Adalet Bakanı’na da gerek yoktur.” dedi.

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 6’ncı yargı paketini görüştü. CHP Grubu adına 17’nci maddede konuşma yapan Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, görüşülen yargı paketinin 30 Mayıs 2019’da Erdoğan’ın açıklamış olduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi’nden sonra getirilen altıncı paket olduğunu fakat adaletin o günkü durumdan daha kötü olduğunu söyledi. Ünver; “6 tane paket getirmişsiniz ama yargının ve adaletin içinde bulunduğu durum ortada. O zaman siz bu paketleri niye getirdiniz veya niye getiriyorsunuz?” diye sordu.

 

 

6 DEĞİL, 66 PAKET GETİRSENİZ BİR ARPA YOL ALAMAZSINIZ

 

 

Konuşmasının devamında, iktidar sıralarına seslenerek; “Hâkimler Anayasa Mahkemesi kararlarına uymuyorsa, hatta uymayanlar ödüllendiriliyorsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları yargı makamları nezdinde bile hiçbir anlam ifade etmiyorsa, ülkeyi yöneten irade için Anayasa bir kitapçık olmaktan öte bir değer taşımıyorsa, bakanlar pişkin pişkin “Siz yıkın, yargı arkadan gelsin.” diyebiliyorsa ve sizden hiçbir tepki görmüyorsa neyin reformundan bahsediyorsunuz?” diye soran Ünver, iktidarın bu anlayışla 6 değil, 66 paket bile getirse bir arpa boyu yol alamayacağını söyledi.

 

 

HUKUK SADE VATANDAŞIN, GÜÇSÜZÜN, GÜÇLÜLER KARŞISINDA TUTUNACAK TEK DALIDIR

 

 

“Hukuk bizim istediğimiz gibi olsun.” anlayışının doğru olmadığını, hukukun güçlülerin ya da üstünlerin korunduğu bir disiplin olmadığını, aksine sade vatandaşı, güçsüzü; güçlüye karşı, üstünlere karşı koruyan bir disiplin ve tutunacak tek dal olduğunu belirten Ünver; “Evrensel hukuktan kopmuş, demokrasi iddiasından vazgeçmiş, demokrasiyi sadece seçimlerde az ya da çok oy almaya indirgemiş, manipüle edilmiş seçimlerle devlet gücünü eline geçirmiş, mutlu azınlığın tahakkümündeki yargı eliyle askıya alınmış özgürlüklerin kavgasını verenlerin susturulmaya çalışıldığı bir Türkiye fotoğrafı içinde siz ne anlatırsanız anlatın kimseyi ikna edemezsiniz.” şeklinde konuştu.

 

 

BAZI DAVALARDA SANIKLARI PEŞİNEN MAHKUM EDİYORSUNUZ

 

 

İktidar mensuplarının bazı davalarda sanıkları peşinen mahkûm ettiğini ifade eden Ünver, kendilerinin düşüncesinin dışında bir karar çıktığında ise ne kanunları ne de hukuku tanımadıklarını dile getirdi. Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fincancı dükkânına girmiş fil gibi siz de adalet dükkânına bodoslama dalıyor ve ne hak ne hukuk ne de vicdan bırakıyor; hukuku, adaleti, vicdanı, hepsini darmadağın ediyorsunuz. Size yapılan somut eleştirilere de “Bizden öncekiler de şu zaman şunu yapmıştı.” diye savunma geliştiriyorsunuz. Sizden öncekiler velev ki kötüydü, bu millet sizi “Kendinizden öncekilerle kötülükte yarışın.” diye mi yetkilendirdi, yoksa kendisine umutlu, iyi bir gelecek hazırlamanız için mi? Yirmi yıldır iktidarsınız, hâlâ “Geçmişte şu olmuştu, bu olmuştu.” diyorsunuz, bırakın bu boş lafları, yaptıklarınıza bakın.”

 

 

BAZI DAVALARDA KARŞIMIZDA FETÖ YARGISI VARMIŞ GİBİ

 

 

Günümüzde yapılanların benzerini FETÖ’nün de yaptığını belirten Ünver; “Tek merkezden yönetilen bir koronuz var, içinde siyasetçisi, gazetecisi, televizyoncusu, gazetesi, televizyonu, trolleri var; işaret geldi mi hep bir ağızdan aynı şeyi söylüyorlar ama söylenenler gerçekler değil, sizin uydurmalarınız. FETÖ de böyle yapardı, önüne engel gördüklerini önce kamuoyunda linç eder, itibarsızlaştırır sonra düzmece mahkemelerde, sözde savcıların hazırladığı iddianamelerle, sözde hâkimlerin kararlarıyla mahkûm ettirirdi. Bugün bazı davalara bakınca sanki karşımızda FETÖ yargısı varmış duygusuna kapılmamak elde değil.” dedi.

 

 

BİR HUKUKÇU OLARAK ADALETİN YOK EDİLMESİNE İSYAN EDİYORUM

 

 

Türkiye’de yargının temel sorununun bağımsızlığının olmaması olduğuna dikkat çeken Ünver, alt mahkemelerin Anayasa Mahkemesini, AİHM’i tanımadığını aktardı. “Böyle yargı mı olur?” diye soran CHP Milletvekili Ünver konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İçinizden birisi çıkıp “Bu böyle olmaz.” demiyor, diyemiyor. Bir hukukçu olarak isyan ediyorum, sizin içinizde de hukuk fakültesi mezunları var, olur mu böyle şey? Adalet Bakanına sesleniyorum: Adaletin olmadığı yerde Adalet Bakanına da gerek yoktur. Ya ülkedeki bu gidişata müdahale ediniz ya da fuzuli işgal yapmayınız.”

 

 

GÖZ GÖRE GÖRE, BİLE İSTEYE ADALETSİZLİK YAPTINIZ!

 

 

Adaletin anlamını vicdanlarda bulduğuna ve vicdanı olmayanın adaletinin de olmayacağına dikkat çeken, 20 yıldır ülkeyi tek başına yönetenlerin aynaya bakıp kendilerine “Hiç adaletsizlik yaptık mı?” diye sorması gerektiğini ifade eden Ünver; “Yapmadık diyebiliyor musunuz? Diyemezsiniz. Mesela, FETÖ elebaşısıyla fotoğraf çekinmiş kişiler bakan, bakan yardımcısı olurken yani FETÖ’yle fotoğraf çekinmiş olmak yüksek mahfillerde âdeta makbul bir referans olarak görülürken, yıllar önceki bir “tweet”i yüzünden insanları tutuklattırıp cezalandırmak, işinden atmak, kazanılmış seçimi iptal ettirmek, açık kanun hükmüne rağmen mühürsüz oy zarfları ve pusulalarını geçerli saydırtmak hangi vicdana, hangi adalete sığar? Bu soruya vicdani bir cevap verebilecek olanınız var mı? Siz göz göre göre, bile isteye o kadar çok adaletsizlik yaptınız ki devri iktidarınız hukukun katledildiği, adaletin yok edildiği yıllar olarak hafızalara kazındı bile; hayrını görün.” diye konuştu.